“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive të Mbretit Charles

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

“The Times” i ka kushtuar një artikull bizhuterive dhe veshjeve të Mbretit Charles dhe Mbretëreshës Camilla duke u fokusuar tek simbolika e tyre që cilësohet e shenjtë.

“Skandali dhe tradita”, kështu e nis artikullin The Times, ndërsa përshkruan çmimet marramendëse dhe dizajnin.

Kurora e Shtetit Perandorak

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

E zbukuruar me 2,868 diamante dhe gurë, duke përfshirë 17 safirë, 11 smeralde dhe 269 perla, Kurora e Shtetit Imperial do të vishet nga Mbreti ndërsa ai do të dalë nga Westminster Abbey në ditën e kurorëzimit.

Është shtesa më e re e regalisë, e bërë në vitin 1937 për kurorëzimin e George VI.

Disa bizhuteri të famshme janë vendosur brenda kurorës.

I minuar në Taxhikistanin e sotëm, Rubini i Princit të Zi fillimisht ishte në pronësi të Abu Said, sulltanit të fundit të Granadës.

Kurora e Shën Eduardit

Kurora e Shën Eduardit është pjesa qendrore e bizhuterive të kurorës.

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

Ajo simbolizon jetëgjatësinë dhe qëndrueshmërinë e monarkisë dhe është krijuar për të kopjuar kurorën e shekullit të 11-të që mendohet se i përkiste Eduard Rrëfimtarit, një nga mbretërit e fundit anglezë anglo-saksone.

Ajo u shkatërrua në shekullin e 17-të së bashku me pothuajse të gjitha regalitë e kurorëzimit nga Oliver Cromwell pas fitores së tij në luftën civile angleze.

Ai i përshkroi Bizhuteritë e Kurorës si “simbolikë të sundimit të neveritshëm të mbretërve” dhe “monumente të besëtytnive”.

Origjinalet u shitën nga parlamenti dhe kornizat e tyre prej ari u shkrinë në Tower Mint, me disa prej tyre duke u bërë monedha të vulosura “Commonwealth of England”, disa prej të cilave mund të jenë ende në qarkullim sot.

Luga e Kurorëzimit dhe Ampulla

Luga e kurorëzimit, e përdorur në një kurorëzim për të lyer monarkun me vaj të shenjtë, është sendi më i vjetër në mbretëri.

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

Regjistruar për herë të parë nga Koleksioni Mbretëror në 1349, ndoshta i bërë për Henry II ose Richard I, luga është argjendi dhe e praruar në ar.

Është i vetmi artikull i regalisë së kurorëzimit që i mbijetoi spastrimit nga parlamentarët, që thuhet se është shpëtuar nga një anëtar i garderobës mbretërore të Charles I.

Më vonë iu shit Clement Kynnersley për 16 shilinga, afërsisht 14.50 £ në paratë e sotme, i cili ia ktheu Charles II.

Ampulla, e cila mban vajin e shenjtë – të mbushur me myshkë, amberg, portokall, trëndafila dhe kanellë , thuhet se i është dhënë Shën Thomas Becket dhe më vonë u rikuperua nga Eduardi III, në Betejën e Poitiers në 1356.

Ka më shumë gjasa të jetë porositur së bashku me sendet e tjera në 1661.

Kryetari i Kurorëzimit

Karrigia e kurorëzimit, ku monarku ulet, u bë në shekullin e 13-të dhe u përdor në kurorëzime që nga viti 14.

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

E bërë nga druri i lisit, ajo mban Gurin e Scone.

Ajo u dërgua në Londër si një plaçkë lufte pas fitores së Eduardit I ndaj skocezëve, dhe karrigia u ndërtua më pas për të vendosur gurin.

Skeptri dhe Orbi i Sovranit

Skeptri Sovran ilustron “autoritetin e përkohshëm, tokësor të monarkut, si për shembull arbitri i drejtësisë”, tha Borman, ndërsa Orbi është përfaqësues i fuqisë së tyre fetare.

“The Times”: Kurora dhe simbolika e shenjtë e bizhuterive

Skeptri u porosit gjithashtu për kurorëzimin e Karlit II, por ka pësuar rregullime të ndryshme gjatë shekujve.

Në 1820 u ndryshua për kurorëzimin e Xhorxhit IV, kur u shtuan një trëndafil i emaluar, gjembak dhe shamrock për të përfaqësuar rajonet.

Mbretëresha Camilla do të përdorë gjithashtu dy skeptra gjatë ceremonisë, një i montuar me një kryq dhe një tjetër me një pëllumb, ky i fundit përfaqëson ‘barazinë dhe mëshirën”.

EMISIONET