Britania u “mbyll” dyert edhe fëmijëve refugjatë

Britania u “mbyll” dyert edhe fëmijëve refugjatë

Qeveria britanike pritet që të ndalojë ose depërtojë fëmijët refugjatë sipas projekt-ligjit të ri.

Plani i Rishi Sunak për të reduktuar kalimet me varka të vogla do të ndryshojë në mënyrë efektive një ndalim për ndalimin e fëmijëve.

Ligji i Migrimit të Paligjshëm do të lejojë ndalimin e familjeve me fëmijë dhe madje do të lejojë dëbimin e tyre të nëse konsiderohet se është i sigurt në vendin e tyre të origjinës.

“Zoti e di se çfarë ndodh rreth mbrojtjes dhe aksesit në trajtim mjekësor. A mund të largohen fëmijët nga vendi pa pëlqimin e prindërve apo familjes? Mendoj se këto shqetësime do të fillojnë të shfaqen në ditët dhe javët në vijim”, tha ish-sekretarja e brendshme,  Priti Patel.

Kthimi i paraburgimit në shkallë të gjerë të fëmijëve dhe familjeve përfaqëson një kthesë të një politike. Në vitin 2009, 1119 fëmijë u paraburgosën

Planet e qeverisë britanike u cilësuan si “tronditëse” nga disa deputetë, ndërkohë që tashmë po hartohen përpjekjet për të ndryshuar projektligjin për mbrojtjen e fëmijëve nga paraburgimi.

Një zëdhënës i Zyrës së Brendshme tha se “Ligji për Migracionin Ilegal do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit që vijnë në Britani ilegalisht të mund të ndalohen dhe më pas të kthehen në një vend të tretë të sigurt ose në vendin e tyre të origjinës.

Fëmijët e pashoqëruar do të largohen vetëm në rrethana shumë të kufizuara përpara se të arrijnë moshën madhore dhe më pas vetëm në një vend të sigurt, si p.sh. për qëllime të bashkimit familjar ose në vendin e tyre të origjinës. Të gjitha vendimet do të merren rast pas rasti.”

EMISIONET