Xhevahir Lita, “argati” i Behar Bajrit, si liroi nga burgu Gen Vason dhe nxori jashtë loje dosjen “Drini”

Xhevahir Lita, “argati” i Behar Bajrit, si liroi nga burgu Gen Vason

Xhevahir Lita, ka qënë prokurori "argat" i Behar Bajrit, me të cilin mbaronte punë duke liruar këdo dhe mbyllur dosjet.

Para se të transferohej nga Shkodra në Lezhë, Xhevahir Lita,hyn në komunikim për pushimin e një dosje ku personazh ishte "Drini", i cili ndodhej në Itali dhe duhet të paraqitej për t’i marrë një deklarim të thjeshtë.

Ndërsa dosja e dytë është për lirimin nga burgu i Gen Vasos alias Erogen Vaso Brajoviq.

Bajri i thotë Xhevahir Litës që t’i ndryshojë masën e sigurisë Gen Vasos nga "arrest në burg" në "detyrim paraqitje" dhe se për këtë gjë do të marë para.

Bajri e orienton Litën se për punën e Gen Vasos do vijë ta takojë i vëllai.

Kjo del në përgjimet që i përkojnë kohës kur Lita ishte ende prokuror në Shkodër dhe nuk ishte transferuar.

Njëherësh Lita informon Bajrin se Astmer Bilali ishte shpallur në kërkim.

Në një moment të dosjes, Lita njofton Bajrin se Astmer Bilali ishte shpallur në kërkim: “Ka dalë në kërkim, me Shehu….se po ta kapin…deri në tetor kryn punë…”.

Ndërkohë më datë 28 korrik 2020, prokurori njofton Bajrin që të shkojë te një lokal ku kishin drekuar së bashku: “Kam lënë syzet aty…ku hëngra buk poshtë…”.

Po ashtu një tjetër përgjim që e implikon prokurorin është ai i datës 13 tetor 2020, ku flet me Bajrin për një dosje të ‘Drinit’ që do ta mbyllë ai.

“...Desha ta mbyll unë se mund të transferohem dhe ngel pastaj e nuk ta bën kush. Problemi është më shumë te ai që është në Itali se ai ka bërë aplikimin…se ty po ta kaloj…nuk është punë telefoni…duhet me dhënë deklarim…të shikojë mundësinë që të vij…”.

Ndërkohë Bajri ia kthen: “...Nesër do e marri në telefon dikush dhe po ja pret biletën “Drinit””.

Në dosje, konkretisht më datë 17 tetor 2020, prokurorit Lita i ka ardhur një dosje ne emër të "Gent Vaso", ndërsa pyeste Bajrin për faktin nëse e njihte apo jo.

Ky i fundit i kthen përgjigje, ndërsa i sugjeron dhe se si të veprojë, duke ia kthyer masën e sigurimit "arrest me burg" në "detyrim paraqitje".

Dyshohet se biseda e bërë nga Behar Bajri (Brajoviq) nënkupton që ofrohen para në rast të caktimit të masës së sigurimit “detyrim paraqitje”, ndërsa i sugjeron prokurorit që të takohet me vëllain e Vasos.

Më pas prokurori i dërgon një mesazh Bajrit për rastin e “Drinit”: “...Edhe këtë të atij përtej mos ta lë mbas dore t’i vihemi e ta bëjmë se nuk është e lehtë….ti pyesim njerëzit dhe të bëjmë siç duhet..se mund të lëviz pz dhe nuk e bën kush…”.

Më datë 19 tetor 2020 Bajri i dërgon një mesazh Litës, ku i kujton se do të marrë para për rastin e “Vasos”: “...kena me të dhan për pun të tij meja kry detyrim paraqitje. Më tha ky shoku si ike thon me dit caktohet gjyqi...”.

Ndërkohë, Lita i kthen përgjigje: “...Ej mos i bëj këto gabime me mua…mos më thuaj ca këna me të dhënë se më ofendon…miku jot është edhe miku im…”.

elton qyno xhevahir lita behar bajri gen vaso

EMISIONET