Ministri gjerman i Drejtësisë: Do ta arrestonim Putinin menjëherë

Ministri gjerman i Drejtësisë: Do ta arrestonim Putinin

Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC), me seli në Hagë, ka lëshuar një urdhër arrest për presidentin rus Vladimir Putin, i cili dyshohet për krime lufte.

Konkretisht gjykata e akuzon sundimtarin e Kremlinit për deportimin e fëmijëve ukrainas, i cili është i jashtëligjshëm si një krim lufte sipas ligjit ndërkombëtar.

Kancelari gjerman Olaf Scholz e përshëndeti vendimin gjatë udhëtimit të tij në Japoni.

"Askush nuk është mbi ligjin".

A duhet të presë Putin tani që të arrestohet kur udhëton jashtë vendit?

Ministri Federal i Drejtësisë Marco Buschmann thotë po.

"Unë pres që ICC do t'i afrohet shpejt Interpolit (autoritetit policor ndërkombëtar, red.) dhe shteteve kontraktuese dhe do t'u kërkojë atyre zbatimin."

Gjermania më pas do të detyrohej të arrestonte Putinin dhe ta dorëzonte atë në Gjykatën Ndërkombëtare të Gjykatës së Lartë, nëse ai hynte në territorin gjerman, vazhdoi Buschmann.

Këtë fakt e miraton edhe profesori i së drejtës ndërkombëtare Marcel Kau (Uni Konstanz).

Ai e konsideron urdhrin e arrestit nga Haga "një masë drastike me pasoja ligjore të gjera dhe në lidhje me lirinë e lëvizjes së Putinit me pasoja aktuale".

Dy të tretat e të gjitha shteteve janë të lidhura me të, duke përfshirë të gjithë anëtarët e BE-së.

Po pjesa tjetër e botës?

"Në të drejtën ndërkombëtare, flitet gjithnjë e më shumë se shtetet jokontraktuese mund të detyrohen gjithashtu të ekstradojnë të akuzuarit në Hagë" thotë ai.

 Kjo do të thotë se Putini ndoshta mund të ndihet i sigurt vetëm në Rusi.

Megjithatë, negociatat me Putin tani po bëhen më të vështira.

"Edhe nëse Putini do të ftohej në bisedimet e paqes në BE, ai do të duhej të lirohej ligjërisht nga urdhri i arrestit."

Në çdo rast, ka më shumë gjasa që Putini të mos shkelë kurrë më vullnetarisht në tokën perëndimore.

EMISIONET