Astronautët kinezë ngjiten në "Pallatin Qiellor" në misionin historik hapësinor

Astronautët kinezë ngjiten në "Pallatin Qiellor"

Kina dërgoi një anije kozmike me tre astronautë në stacionin e saj hapësinor.

Anija kozmike Shenzhou-15, ose "Anija Hyjnore", dhe tre pasagjerët e saj u ngritën nga maja e një rakete Long March-2F nga qendra e nisjes satelitore Jiuquan të martën.

Shenzhou-15 ishte i fundit nga 11 misionet, duke përfshirë tre misione të mëparshme me ekuipazh, që filluan në prill 2021, të nevojshme për të shkuar në "Pallatin Qiellor", siç njihet në kinezisht stacioni.

Ekuipazhi Shenzhou-14 mbërriti në fillim të qershorit atje. Anëtarët e mëparshëm të ekuipazhit pritet të kthehen në Tokë në fillim të dhjetorit pas një dorëzimi njëjavor që do të krijojë gjithashtu aftësinë e stacionit për të mbështetur përkohësisht gjashtë astronautë, një tjetër rekord për programin hapësinor të Kinës.

Stacioni ka një jetëgjatësi të projektuar prej të paktën një dekade, me astronautët rezidentë që pritet të kryejnë mbi 1000 eksperimente shkencore - nga studimi se si bimët përshtaten në hapësirë ​​deri tek mënyra se si lëngjet sillen në mikrogravitet.

"Pallati Qiellor" ishte kulmi i gati dy dekadave të misioneve kineze me ekuipazh në hapësirë. Fluturimet hapësinore të drejtuara nga Kina filluan në vitin 2003 kur një ish-pilot luftarak, Yang Liwei, u dërgua në orbitë në një kapsulë të vogël ngjyrë bronzi, Shenzhou-5, dhe u bë njeriu i parë i Kinës në hapësirë ​​dhe një hero i menjëhershëm i brohoritur nga miliona në shtëpi.

Stacioni hapësinor ishte gjithashtu një emblemë e ndikimit dhe besimit në rritje të Kinës në përpjekjet e saj hapësinore dhe një sfidues për Shtetet e Bashkuara.

Misioni Shenzhou-15, gjatë të cilit ekuipazhi i tij do të jetojë dhe punojë në stacionin hapësinor për gjashtë muaj, i ofroi gjithashtu kombit një moment të rrallë për të festuar, në një kohë të pakënaqësisë së përhapur mbi politikat mbytëse të Kinës zero -COVID -19 ndërsa ekonomia e saj godet mes pasigurive brenda dhe jashtë vendit.

EMISIONET