Inceneratori i Elbasanit, GJKKO kalon për gjykim dosjen për Lefter Kokën, refuzohet gjykimi i shkurtuar

Gjykata e Posaçme ka kaluar për gjykim dosjen për ish-ministrin Lefter Koka në lidhje me inceneratorin e Elbasanit.

Ndërsa ajo nuk ka pranuar gjykim të shkurtuar për të akuzuarit. 

Të akuzuar në këtë aferë, siç e cilëson opozita dosjen në fjalë, janë disa zyrtrarë të lartë, mes tyre ish-ministri Lefter Koka dhe Alqi Bllako.

Gjykata e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar ka pranuar kërkesën e Porkurorisë së Posaçme për kalimin për gjykim të dosjes së Inceneratorit të Elbasanit. Vendimi në seancën paraprake erdhi në lidhje me inceneratorin e Elbasanit, me 10 të pandehur dhe dy kompani.

Në seancën e mëparshme u dëgjuan të gjitha pretendimet e të pandehurve, ndërsa shumica prej tyre kërkuarën bashkimin e dosjeve me atë të inceneratorit të Fierit, e cila u rrëzua nga togat e zeza.

Ndërkohë, të pandehur për këtë dosje për të cilët Prokuria e Posaçme kërkon kalimin për gjykim të çështjes janë:

1- Lefter Koka

2-Alqi Bllako

3-Mirel Mërtiri

4-Klodian Zoto

5-Stela Gugallja

6-Pëllumb Abeshi

7-Etleva Kondi

8-Jonida Zeqo

9-Bardhyl Çabiri10-Serafin Papa

Gjykata e Posaçme nuk dha vendim për asnjë kërkesë të të pandehurve, përfshirë edhe kërkesat për gjykim të shkurtuar të shumicës prej tyre, apo për gjykim të zakonshëm, nga Etleva Kondi, ish-anëtare e komisionit të vlerësimit të ofertave. Një vendim i tillë pritet të merret në gjyqin e themelit.

Gjithë të tjerët, përveç Kondit, pavarësisht se kanë mohuar akuzat, kërkonin gjykim të shkurtuar. Në këtë rast, gjykata ndodhej para dilemës ligjore, pasi nuk mund të pranonte gjykimin e shkurtuar për shumicën, nëse nuk e ndanin çështjen e Kondit, gjë e cila edhe në këtë rast, do të përbënte precedent pasi i hap rrugë ish-zyrtares ta vijojë procesin në Gjykatën e Tiranës dhe jo në Gjykatën e Posaçme, për akuzën e shpërdorimit të detyrës.

Ndërkohë, mundësia tjetër ishte rrëzimi i kërkesës për 9 të pandehur, për gjykim të shkurtuar, duke i çuar në gjykim të zakonshëm bashkë me Kondin.

spak stela gugallja edison vatnikaj gjkko incineratori lefter koka mirel mërtiri alqi bllako klodian zoto pëllumb abeshi etleva kondi jonida zeqo bardhyl Çabiri serafin papa

EMISIONET