Egjipti bllokon anijen “Ever Given”, në këmbim kërkon 900 milionë dollarë

Egjipti bllokon anijen “Ever Given”, në këmbim kërkon

Një gjykatë egjiptiane mbështeti vendimin që parandalon anijen gjigante të kontejnerëve që bllokoi Kanalin e Suezit të largohet nga vendi, pasi autoritetet kërkuan më shumë se 900 milion dollarë kompensim nga pronarët.

Vendimi u njoftua të martën, më 4 maj nga një gjykatë në qytetin pranë kanalit të Ismailia, pas një ankese ligjore. Ever Given me gjatësi 400 metra është në pronësi të Shoei Kisen Kaisha të Japonisë Ltd. dhe po merrej me qira nga Evergreen Line i Tajvanit kur u bllokua në fundin jugor të kanalit për gjashtë ditë në mars.

Një seancë tjetër u caktua më 22 maj.

Gjykata miratoi kërkesën e Autoritetit të Kanalit të Suezit për konfiskimin në mes të prillit ndërsa bisedimet e kompensimit u zvarritën. Bllokimi tronditi tregjet e transportit sepse qindra anije duhej të prisnin për rihapjen e kanalit.

SCA ka thënë që kompensimi është i nevojshëm për të mbuluar humbjet e tarifave të tranzitit, dëmtimin e rrugës ujore gjatë përpjekjeve të zhvlerësimit dhe shpëtimit, dhe koston e pajisjeve dhe punës, shkruan bloomberg.

EMISIONET