'Apokalipsi i Internetit' - Shkencëtarët thonë se një stuhi diellore mund të ndërpresë internetin për muaj

'Apokalipsi i Internetit' - Shkencëtarët thonë se

Një stuhi mjaft e fortë diellore mund të ndërpresë kontinente të tëra nga interneti për ditë - apo edhe muaj.

Shkencëtarët kanë qenë prej kohësh të shqetësuar për efektet e një stuhie masive diellore në infrastrukturën elektronike të planetit tonë, por një studim i ri analizon  sesi një stuhi diellore mjaft e fortë mund të ndërpresë të gjithë kontinentet nga interneti për ditë, ose edhe muaj.

Studimi (PDF), i paraqitur në konferencën SIGCOMM 2021 muajin e kaluar, vjen nga Sangeetha Abdu Jyothi, një profesoreshë asistente në Universitetin e Kalifornisë, Irvine.

Në të, ajo përshkruan sesi kabllot nënujore, të cilat janë thelbësore për lidhjen e kontinenteve të ndryshme me një internet të përbashkët,  janë të prekshme nga një shpërthim masiv diellor si ato që goditën Tokën në vitet 1800 dhe fillimet e viteve 1900.

"Ajo që më bëri vërtet të mendoj për këtë është se me pandeminë ne pamë se sa e papërgatitur ishte bota. Nuk kishte asnjë protokoll për ta trajtuar atë në mënyrë efektive, dhe kjo është e njëjta gjë me elasticitetin në internet," tha Abdu Jyothi për Wired para se të paraqiste punimin e saj në konferencë.

“Infrastruktura jonë nuk është e përgatitur për një ngjarje diellore në shkallë të gjerë. Ne kemi një kuptim shumë të kufizuar se sa do të ishte shkalla e dëmit.

Për të qenë të qartë, stuhitë diellore nuk përbëjnë një kërcënim serioz, të drejtpërdrejtë për jetën në Tokë. Siç vërejnë kolegët tanë në LiveScience , ne bombardohemi vazhdimisht nga diçka e njohur si erëra diellore: një rrjedhë e vazhdueshme grimcash të magnetizuara që ridrejtohen nga fusha magnetike e Tokës drejt poleve dhe të cilat janë përgjegjëse për aurorat që shihen në gjerësinë ekstreme veriore dhe jugore.

Por herë pas here, këto erëra diellore shpërthejnë në një stuhi të plotë diellore gjatë asaj që njihen si nxjerrje të masës koronare. Këto janë për erërat diellore se çfarë është një uragan për një erë të butë verore, dhe ata kanë fuqinë të mposhtin fushën magnetike të Tokës dhe të mbulojnë gjerësitë e ulëta me protone shumë të magnetizuar në diçka të njohur si një stuhi gjeomagnetike.

Përsëri, kjo nuk paraqet një kërcënim të drejtpërdrejtë për jetën në terren (ne kemi përjetuar shumë ngjarje të tilla në historinë tonë), por është në thelb një ngjarje e nivelit të zhdukjes për elektronikën. Kur Toka u godit nga njëra prej këtyre stuhive diellore në 1859 gjatë Ngjarjes Carrington , linjat telegrafike në të gjithë botën u ndezën dhe makineritë elektronike dështuan, ndonjëherë me një shpërthim shkëndijash", shprehet studiuesja./Ora News/

 

EMISIONET