PL: IKMT është kthyer në një institucion të paaftë dhe gjobëvënës

PL: IKMT është kthyer në një institucion të paaftë

Partia e Lirisë deklaron se Inspektoriati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit ndërsa ka dështuar të zbatojë ligjin në shumicën e aksioneve të veta, është kthyer në një institucion të paaftë dhe gjobëvënës.

Sekretarja për Marrëdhëniet me Publikun në Partinë e Lirisë, Silva Caka theksoi se dëshmi e kësaj është fakti se mbi 50% e padive të ngritura kundër IKMT-së janë fituar nga subjekte private e qytetarë, të cilat kanë faktuar se në shumë raste IKMT nuk zbaton detyrimin ligjor të njoftimit paraprak, ose nuk merr në konsideratë leje ndërtimi ose zhvillimi, të dhëna nga autoritetet vendore, të cilat janë në favor të zhvillimit të bizneseve vendase, kryesisht në fushën e turizmit.

“Inspektoriati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit dështon të zbatojë ligjin në shumicën e aksioneve të veta, duke u kthyer në një institucion të paaftë dhe gjobëvënës.

Ky fakt i pazbatueshmërisë së ligjit nga ana e IKMT-së vërtetohet më së miri nga humbja e çështjeve në Gjykata, ku IKMT ka qenë në rolin e palës së paditur.

Mbi 50% e padive të ngritura kundër IKMT-së janë fituar nga subjekte private e qytetarë, të cilat kanë faktuar se në shumë raste IKMT nuk zbaton detyrimin ligjor të njoftimit paraprak, ose nuk merr në konsideratë leje ndërtimi ose zhvillimi, të dhëna nga autoritetet vendore, të cilat janë në favor të zhvillimit të bizneseve vendase, kryesisht në fushën e turizmit.

Por pse ndodh kjo?

Sepse IKMT është kthyer në kamzhikun e Edi Ramës për çdo biznes të vogël, që oligarkët apo përbindëshat e bregdetit e shohin si kërcënim për investimet e tyre strategjike, titull i cili shpesh jepet në kundërshtim me legjislacionin në fuqi, duke iu rrëmbyer pronat pronarëve të ligjshëm apo edhe duke përvetësuar pasuritë publike të shtetit.

Për të kuptuar se si operohet me pronat e shqiptarëve në bregdet, mjafton t’i hedhim vetëm një sy numrit të madh të drejtorëve të ndërruar 2 vitet e fundit në Kadastrën e Vlorës; drejtorë që janë emëruar e janë larguar nga puna brenda natës, pikërisht për faktin që krimi i kontrollon dhe as shteti e as ligji nuk i mbron dot.

Dhe në këtë tablo, IKMT duhet të kishte rolin e mbikqyrësit dhe mbrojtësit, por në fakt është vendosur nën urdhrat e paligjshëm të Edi Ramës dhe miqve të tij zaptues.

Në shumë nga vendimet e Gjykatave, dhënë në favor të subjekteve të cilat kanë paditur IKMT-në, thuhet se inspektorët e IKMT-së kanë dështuar rëndshëm në justifikimin ose legjitimimin e veprimtarisë së tyre; ata janë mjaftuar shpesh me një arsyetim jo ligjor apo edhe me 3 fotografi, të cilat nuk justifikojnë prishjet e objekteve, duke i bërë këto prishje të konsiderohen si mjete sulmi, presioni dhe shantazhi.

Por si është e mundur që IKMT shemb pa të drejtë objekte në të gjithë Shqipërinë, por nuk sheh kullat pa leje, ekzaktësisht përpara Bashkisë së Tiranës apo edhe shumë pranë Kryeministrisë?

Sepse IKMT nuk është Inspektoriati i Mbrojtjes së Territorit, por Inspektoriati i Mbrojtjes së interesave të Edi Ramës dhe klientëve të tij.

Korrupsioni në këtë institucion ka kapur majat, madje është faktuar se lekët ndahen me shefen e madhe, mercenaren e Edi Ramës, e cila shkoi përsëri në këtë detyrë, kur u desh të ndërmerrej një nga aksionet më të paligjshme e më flagrante të shembjes, siç ishte rasti i resortit Prestige e shumë raste të tjera, të shembjes së banesave të qytetarëve të Tiranës, të cilët në mëngjes zgjohen me zhurmën e fadromës përpara dyerve të tyre.

Ky realitet i paligjshëm dhe i dhimbshëm për shumë qytetarë e biznese, do të marrë fund shumë shpejt; këto fadroma të paligjshme do të jenë boomerang-u që do të zhdukë nga drejtimi i Tiranës e Shqipërisë Ramën, Veliajn, Dallëndyshen dhe shokët e shoqet e tyre më 14 Maj”, deklaroi Silva Caka.

partia e lirisë pl silva caka ikmt

EMISIONET