10 armë tokësore që janë bërë me materiale jashtëtokësore

10 armë tokësore që janë bërë me materiale

Armët e farkëtuara nga meteoritët kanë një histori çuditërisht të lashtë, që paraprin edhe epokën e hekurit, me hekurin meteorik që është një nga metalet më të hershme të përdorura nga njerëzit pas arit dhe bakrit.

Ky aliazh hekur-nikeli ka cilësi unike, si lakueshmëria e shtuar dhe rezistenca ndaj ndryshkut, duke e bërë atë shumë të çmuar për prodhimin e armëve nëpër qytetërimet e lashta.

I njohur si "zjarri nga parajsa" në Lindjen e Mesme, hekuri meteorik kishte vlerë të rëndësishme kulturore dhe praktike, madje duke iu referuar thëniece hitite.

Përdorimi i tij u shtri në mbarë botën, nga Azia në Amerikën e Jugut deri në Arktik, veçanërisht në farkëtimin e armëve si çeliku i Damaskut.

Pavarësisht përparimeve, ne ende përdorim hekurin meteorik për armë sot.

Këtu janë dhjetë shembuj të jashtëzakonshëm që shtrihen nga kohët e lashta deri në ditët e sotme.

10. Majat e fuzhnjave të inughuitëve

Komunitetet inuit, si inughuitët e Grenlandës, kanë përdorur hekurin meteorik për mijëra vjet. Ata e morën këtë hekur nga meteori Cape York, një nga meteoritët më të mëdhenj të njohur që goditi Tokën. Lakueshmëria e tij natyrale e bëri atë ideal për prodhimin e mjeteve në Arktik. Artizanët inuitë e farkëtuan hekurin në majat e fuzhnjave dhe teheve të thikës, një përparim domethënës nga veglat e mëparshme prej kockash dhe guri.

9. Kama Alaca Höyük

Kama Alaca Höyük daton afërsisht në vitin 2500 para Krishtit dhe e zbuluar në Turqi, është ndër armët meteorike më të hershme të njohura. Ekzistenca e saj sfidon besimet e mëparshme në lidhje me afatin kohor të shkrirjes së hekurit, duke sugjeruar se meteoritët ishin burimi kryesor i hekurit përpara epokës së hekurit. Kama, me dorezën e saj të përpunuar prej ari, konfirmon përdorimin e hekurit meteorik përmes analizave kimike.

8. Kama e hekurt e Tutankhamunit

Zbulimi i varrit të Tutankhamunit zbuloi një kamë hekuri, që daton rreth vitit 1350 para Krishtit, që tregon përdorimin e hekurit meteor në Egjiptin e lashtë. Kama, e stolisur me një dorezë ari dhe këllëf të zbukuruar, ilustron rrallësinë dhe vlerën e hekurit gjatë kësaj epoke.

7. Sëpatat kineze të dragoit

Kozmologjia kineze shpesh i referohej "Parajsës" dhe mjetet e hershme prej hekuri ka të ngjarë të vinin nga hekuri meteorik. Dy koka sëpate të dinastisë Zhou, që datojnë rreth vitit 1027 pes, demonstrojnë metalurgji të avancuar dhe dekorim të ndërlikuar, duke përzier funksionalitetin me simbolikën.

6. Majat e shigjetave të Mörigenit

Një majë shigjete e epokës së bronzit e zbuluar në Mörigen, Zvicër, rreth viteve 800-900 para Krishtit, është krijuar nga hekuri meteorik. Ky zbulim është domethënës pasi zbulon përdorimin e hekurit, një material i rrallë në epokën e bronzit dhe sugjeron rrjete të gjera tregtare në të gjithë Europën parahistorike.

5. Thikat hapësinore të Jahangirit

Në fillim të shekullit të 17-të, një përplasje meteori në Indi çoi në krijimin e dy shpatave të mrekullueshme dhe një kamë për perandorin Mughal Jahangir. Këto armë simbolizonin të drejtën e tij hyjnore për të sunduar dhe pasqyronin interesin e tij për shkencën.

4. Shpata e paqes e car Aleksandrit

Si dhuratë për rolin e tij në mposhtjen e Napoleonit, Car Aleksandri I mori një shpatë të farkëtuar nga meteoriti i Kepit të Shpresës së Mirë. Kjo shpatë, me pamjen e saj madhështore dhe origjinën qiellore, përkujtonte fitoren dhe paqen.

3. Shpata magjike e Sër Terry-it

Autori Terry Pratchett farkëtoi një shpatë nga hekuri meteorik si një nder kalorësiak. Edhe pse nuk mund ta mbante ligjërisht për shkak të ligjeve moderne, shpata përfaqësonte një lidhje të prekshme me veprën e tij letrare.

2. Tentetsutou

Tentetsutou, një katana e shekullit të 21-të, e farkëtuar nga shpatari modern Yoshindo Yoshiwara, u krijua nga meteori Gibeon. Kjo shpatë, e shfaqur hapur për publikun, nxjerr në pah takimet më të hershme të njerëzimit me hekurin.

1. Seti i pistoletave Cabot

Seti i pistoletave Cabot është krijuar nga meteori Gibeon, duke i bërë ato armët e para të zjarrit të bëra nga materiale jashtëtokësore. Pistoletat, mrekullitë inxhinierike të gdhendura me modelin unik kristalor të meteoritit, kushtojnë 4.5 milionë dollarë.

Këta shembuj tregojnë magjepsjen e njerëzimit pas materialeve nga përtej Tokës dhe përdorimin e tyre për të krijuar armë dhe vegla gjatë gjithë historisë së tyre.

EMISIONET