Ekspozitë kushtuar grave të kinematografisë shqiptare

Ekspozitë kushtuar grave të kinematografisë shqiptare

Ekspozita “GRUAJA NË IMAZHIN FOTOGRAFIK SHQIPTAR” e çelur në kuadër të ‘Idromeno Independent Film Festival’ do të qëndrojë deri në 12 maj, në sheshin para Bashkisë Shkodër.

Falë punës me projektin MEAP financuar nga ‘UCLA Library’ u bë i mundur skanimi i fotonegativëve nga Fototeka e AQSHF-së dhe aksesi në to për qëllime studimore, edukative apo artistike.

Kjo ekspozitë e veçantë’ kushtuar grave që sollën ndryshimin e mentalitetit në kinematografinë shqiptare, u arrit edhe falë bashkëpunimit me organizatën ‘Gruaja tek gruaja’.

10 fotot e përzgjedhura kanë ngjallur kureshtjen e kalimtarëve. Në ditët e para të ekspozimit, fotot kanë pasur shikueshmëri të lartë, duke sjellë në vitin 2023 shoqërinë e epokave të ndryshme në imazh.

Gjatë kësaj kohe komplekse të historisë së kulturës shqiptare, shumë aktore shkëlqyen dhe arritën popullaritetin e tyre pavarësisht kontrollit të diktaturës së kohës.

Duke përdorur teknologjinë më të fundit fotografike, kjo ekspozitë i dedikohet arritjeve të interpretimit të disa aktoreve më të dashura të ekranit shqiptar si: Roza Anagnosti, Tinka Kurti, Elvira Diamanti, Anisa Markarian dhe Luiza Xhuvani. /ATA

EMISIONET