Shumë migrantë vazhdojnë të humbasin jetën në det gjatë kalimit nga Afrika e Veriut në Evropë

Shumë migrantë vazhdojnë të humbasin jetën në det

Shumë migrantë dhe refugjatë vazhdojnë të vdesin gjatë kalimit detar nga Afrika e Veriut në Evropë, tha Juan Matias Gil, shefi i misionit të anijes së shpëtimit Geo Barents të drejtuar nga Mjekët pa Kufij.

Anija zbarkoi 471 persona në portin e Pulias të qytetit të Brindisit të martën. Të ardhurit e rinj ndjejnë “lehtësim për përfundimin e këtij kalimi të gjatë dhe për përfundimin e qëndrimit të tyre në Tunizi, i cili po bëhet shumë i vështirë”, shtoi Gil.

Tunizia është vendi i nisjes së shumë prej emigrantëve dhe refugjatëve që nisin udhëtimin e rrezikshëm në kërkim të sigurisë dhe një jete më të mirë në Evropë.

Gil tha gjithashtu se "shumë njerëz përdhunohen dhe kthehen në kufijtë me Algjerinë dhe Libinë, ku e gjejnë veten midis dy zjarreve pasi asnjëri vend nuk është i sigurt", raporton ANSA.

“Njerëzit na thonë se përdhunohen në rrugë kur shkojnë për të blerë ushqime”, shtoi ai.

Italia e ka bërë bashkëpunimin me vende të treta si Tunizia një shtyllë qendrore të strategjisë së saj për të frenuar migracionin e parregullt dhe ka luajtur një rol udhëheqës në shtyrjen e Memorandumit të Mirëkuptimit midis Tunizisë dhe BE-së për rritjen e bashkëpunimit për të frenuar largimet dhe aktivitetet e bandave të kontrabandës në këmbim të financimit, i cili u vulos gjatë një vizite në Tunizi në mes të korrikut nga shefja e KE-së Ursula von der Leyen, kryeministrja Giorgia Meloni dhe kryeministri holandez Mark Rutte.

EMISIONET