Netanyahu zbuloi planin e tij për Gazën pas luftës, SHBA nuk bie dakord: Autoriteti Palestinez duhet të qeverisë

Netanyahu zbuloi planin e tij për Gazën pas luftës, SHBA nuk bie

Një plan i paraqitur nga kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu për menaxhimin e Rripit të Gazës nuk është pritur mirë në Uashington, me një zëdhënës të Shtëpisë së Bardhë që tha se administrata Biden ka qenë e qartë me Izraelin për atë që do të dëshironte të shihte në enklavën palestineze pas luftës.

Duke folur në një konferencë shtypi të premten, zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, John Kirby, tha se “populli palestinez duhet të ketë një zë dhe një votë nëpërmjet një Autoriteti Palestinez”.

Kirby tha se Uashingtoni ka qenë “vazhdimisht i qartë me homologët tanë izraelitë” për atë që ishte e nevojshme. Ai tha se SHBA nuk “beson në zvogëlimin e madhësisë së Gazës… ne nuk duam të shohim ndonjë zhvendosje të dhunshme të palestinezëve jashtë Gazës dhe, natyrisht, ne nuk duam ta shohim Gazën të dominuar, të sunduar apo të qeverisur nga Hamasi”, tha ai.

SHBA-ja ka bërë presion për një Autoritet Palestinez të reformuar për të marrë përsipër qeverisjen e Gazës një ditë pas luftës, të cilën Izraeli nën udhëheqjen e Netanyahut e ka refuzuar plotësisht.

Komuniteti ndërkombëtar po shtyn gjithashtu që Autoriteti Palestinez të qeverisë përfundimisht Gazën, duke pasur parasysh se ajo tashmë ka një pjesë të infrastrukturës në vend për ta bërë këtë.

Legjitimiteti i tij mes palestinezëve mungon, por palët e interesuara shpresojnë se kjo do të ndryshojë pasi të iniciojë një sërë reformash.

EMISIONET