Marrëveshja për tavanin e borxhit, Biden i drejtohet kombit: U shmang kolapsi ekonomik

Presidenti i SHBA-së Joe Biden ka thënë se rritja e kufirit të huamarrjes amerikane ka shmangur një kolaps ekonomik. Teksa ju drejtua kombit në fjalimin e tij të parë në Zyrën Ovale, Biden bëri me dije se nëse SHBA do të dështonte deri të hënën me borxhin prej 31.4 trilion $ pasojat do të ishin katastrofike.

Marrëveshja për tavanin e borxhit, Biden i drejtohet kombit: U shmang

Presidenti Joe Biden ka mbajtur fjalimin e tij të parë në Zyrën Ovale drejtuar kombit ku është shprehur në lidhje me marrëveshjen e tavanit të borxhit.

Biden theksoi se rritja e e kufirit të huamarrjes amerikane shmangi “kolapsin ekonomik”.

Ai tha se një dështim i SHBA-së për borxhin e saj prej 31.4 trilion dollarësh deri në afatin e së hënës do të kishte qenë “katastrofik”.

Biden u zotua të nënshkruajë projektligjin në ligj të shtunën, pasi ai kaloi në Kongres me mbështetjen dypartiake.

Fjalimet drejtuar kombit nga Zyra Ovale zakonisht janë të rezervuara për kriza të mëdha, të tilla si lufta ose fatkeqësitë natyrore.

Shtëpia e Bardhë tha se vendimi i Biden për të bërë komentet e tij atje nënvizoi peshën e situatës nëse tavani i borxhit nuk do të ishte ngritur në minutën e fundit.

Projektligji kaloi me 63-36 në Senat të enjten mbrëma, një ditë pasi u pastrua lehtësisht nga Dhoma e Përfaqësuesve.

Marrëveshja pezullon kufirin e borxhit deri më 1 janar 2025 dhe kufizon shpenzimet jo-mbrojtëse, ndërsa zgjeron kërkesat e punës për ndihmën ushqimore dhe shëndetësore, ndër dispozita të tjera.

Financimi i plotë për kujdesin mjekësor të veteranëve ushtarakë do të rritej gjithashtu, në përputhje me atë që kishte kërkuar Presidenti Biden.

Legjislacioni do të rezultojë në 1.5 trilion dollarë kursime gjatë një dekade, tha të martën Zyra e pavarur e Buxhetit të Kongresit.

Presidenti vlerësoi liderët e Kongresit, duke përfshirë kryetarin republikan të Dhomës së Përfaqësuesve Kevin Mçarthy dhe udhëheqësin republikan të Senatit Mitch Mcconnell.

joe biden biden siklajda shorja

EMISIONET