Macron i flet Francës: Reforma e pensioneve hyn në fuqi në vjeshtë, ishte e nevojshme

Macron i flet Francës: Reforma e pensioneve hyn në fuqi në

Reforma e pensioneve në Francë "ishte e nevojshme për të siguruar pensionin e të gjithëve dhe për të prodhuar më shumë pasuri për kombin tonë".

Këtë e tha Emmanuel Macron në fjalimin e tij televiziv para francezëve, duke konfirmuar se kishte shpallur ligjin që prej tre muajsh po shkakton protesta në vend.

“Ndryshimet e planifikuara do të hyjnë në fuqi gradualisht duke filluar nga vjeshta”, shtoi presidenti francez, duke nënvizuar se “ndjen zemërimin e francezëve”.

Qiramarrësi i Elysée më pas deklaroi synimin e tij për të nisur një "pakt të ri për jetën në punë".

“Të hapim tre kantiere: punë, drejtësi dhe progres”

Në fjalimin e tij televiziv për francezët, Macron ka propozuar tani, pas miratimit të reformës së pensioneve, "hapjen e tre shesheve të ndërtimit", një për punën, një për drejtësinë dhe një për përparimin.

Në të parën, ai përshëndeti krijimin e "1.7 milionë vendeve të punës në 6 vitet e fundit" dhe deklaroi se dëshiron "të inicojë reformën e shkollës së mesme profesionale në mënyrë që pjesa më e madhe e adoleshentëve tanë të kenë akses në trajnime kualifikuese dhe në punë. ".

Macron shtoi se ai synon të nisë "një pakt të ri jete në punë" me partnerët socialë në javët e ardhshme.

"Njëqind ditë për paqe dhe unitet"

"Ne kemi 100 ditë paqe, unitet, ambicie dhe veprim në shërbim të Francës përpara nesh. Kjo është detyra jonë dhe unë ju besoj. Unë besoj që ne ta arrijmë atë," vazhdoi ai.

“Këto tre kantiere përbëjnë udhërrëfyesin e qeverisë që kryeministrja Elisabeth Borne do të detajojë javën e ardhshme. Këto tre projekte duhet të na bashkojnë dhe të bashkojnë liderët më të lartë të kombit dhe unë do të marr pjesë në to. Dhe 14 korriku do të duhet të na lejojë të analizojmë situatën”, tha Macron.

“Nuk mund të qëndroj i shurdhër ndaj zemërimit të francezëve”

Për reformën e pensioneve, presidenti francez tha se “është shprehur zemërimi, zemërimi për një punë që për shumë francezë nuk i lejon më të jetojnë mirë, për rritjen e çmimeve, për benzinën, ushqimet, mensat. Zemërimi sepse disa mendojnë se po bëjnë pjesën e tyre, por pa u shpërblyer për përpjekjet e tyre, qoftë në ndihmë apo në shërbime publike efektive, askush, dhe veçanërisht jo unë, nuk mund të qëndroj i shurdhër ndaj kësaj thirrjeje për drejtësi sociale dhe rinovimin e jetë demokratike”.

Opozita dhe sindikatat kritike

Reagimet e opozitës dhe sindikatave ndaj fjalimit të presidentit Macron drejtuar kombit ishin të menjëhershme.

Udhëheqësja e Kuvendit Kombëtar, Marine Le Pen, tha në Tëitter se kreu i shtetit kishte vendosur të "kthehet larg" dhe "të injorojë vuajtjet e francezëve".

Gjithashtu në rrjetin social, lideri i France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, argumentoi se "populli në Francë nuk lejon që të vidhen dy vjet liri"referuar reformës së pensioneve e cila parashikon rritjen e moshës së pensionit nga 62 në 64 vjeç.

Më pas “tribuna” e së majtës radikale shprehu vlerësimin e tij për nismën e nisur kundër kreut të shtetit, i cili gjatë fjalimit ftoi të gjithë francezët tu bien tenxhereve dhe tiganëve në dritare.

Sekretari i sindikatës së Konfederatës Demokratike Franceze të Punës (Cfdt), Laurent Berger, foli për stacionin televiziv "BfmTv" duke nënvizuar "një lloj zbrazëtie" në fjalimin e presidentit.

emmanuel macron reforma e pensioneve

EMISIONET