Google shkatërron të dhënat e miliona përdoruesve

Google shkatërron të dhënat e miliona përdoruesve

Google pranon të shkatërrojë të dhënat e historisë së shfletimit të web-it të miliona përdoruesve si pjesë e një marrëveshjeje grupore që e akuzoi atë për gjurmimin e shumë njerëzve pa dijeninë e tyre.

Padia u ngrit në vitin 2020 dhe drejtoi gishtin te Google për mashtrimin e përdoruesve në lidhje me aktivitetet e Chrome për ata që shfletojnë në modalitetin ”privat”.

Sipas padisë, Mountain View nuk zbuloi në mënyrë adekuate të dhënat që po mblidheshin gjatë shfletimit ‘incognito’.

Për të zgjidhur mosmarrëveshjen, Google është zotuar të fshijë të dhënat e mbledhura në mënyrë të pahijshme për miliona përdorues dhe të përditësojë komunikimet e saj mbi të dhënat e mbledhura, si dhe t’u ofrojë përdoruesve mundësinë për të çaktivizuar skedarët e skedarëve nga palët e treta.

Zgjidhja nuk përfshin dëme për përdoruesit individualë, por i lejon ata që t’i kërkojnë ato.

“Kjo zgjidhje është një hap historik për të kërkuar ndershmëri dhe llogaridhënie më të madhe nga kompanitë e teknologjisë,” tha David Boies, avokati që përfaqësoi përdoruesit në veprimin ligjor.

Marrëveshja për pranimin e fajësisë prek potencialisht miliona përdorues të Google që kanë shfletuar në modalitetin privat që nga viti 2016 dhe u arrit paraprakisht në dhjetor për të shmangur gjykimin.

EMISIONET