Bartolomeu: Kisha ruse mban përgjegjësinë për luftën në Ukrainë dhe rrëmbimet e fëmijëve

Bartolomeu: Kisha ruse mban përgjegjësinë për luftën

“Kisha dhe udhëheqja shtetërore në Rusi bashkëpunuan në krimin e agresionit dhe ndajnë përgjegjësinë për krimet e kryera”, theksoi Patriarku Ekumenik.

Patriarku Ekumenik Bartolomeu, gjatë vizitës së tij në Vilnius të Lituanisë, theksoi se Kisha Ortodokse Ruse mban një pjesë të përgjegjësisë për pushtimin rus të Ukrainës, ndërsa u deklarua i gatshëm të ndihmojë në "rilindjen shpirtërore" të Rusisë pas luftës.

"Kisha dhe udhëheqja shtetërore në Rusi bashkëpunuan në krimin e agresionit dhe ndajnë përgjegjësinë për krimet e kryera si rezultat i agresionit, siç është rrëmbimi tronditës i ukrainasve," tha ai në një konferencë të mbajtur në parlamentin lituanez.

Javën e kaluar, Gjykata Penale Ndërkombëtare lëshoi ​​një urdhër arresti kundër presidentit rus Vladimir Putin, duke e akuzuar atë për krimin e luftës të shpërnguljes së paligjshme të qindra fëmijëve ukrainas.

Rusia thotë se fëmijët u morën nga Ukraina për sigurinë e tyre. Ai mohon të ketë kryer shkelje të të drejtave në Ukrainë.

"Dialogu ynë ndërfetar duhet të fokusohet në mënyrat për t'i rezistuar dhe neutralizuar aftësinë e udhëheqjes së Patriarkanës së Moskës për të minuar unitetin dhe për të legjitimuar teologjikisht sjelljen kriminale," theksoi Bartolomeu.

“Kisha mëmë e Kostandinopojës është gati të ndihmojë fëmijët e saj në Ukrainë dhe Rusi edhe një herë, siç ka bërë shumë herë në të kaluarën”, shtoi ai.

"Është detyra jonë e përbashkët e krishterë që të përdorim forcat e dialogut për të rikthyer vëllezërit dhe motrat tona ruse në komunitetin tonë të vlerave të përbashkëta," shtoi ai, duke theksuar nevojën për "rilindje shpirtërore" si në Rusi ashtu edhe në Ukrainë.

Kisha Ortodokse Ruse nuk kishte asnjë koment për këto deklarata.

Komentet e Bartolomeut janë një qortim i drejtpërdrejtë për Patriarkun e Moskës Kirill, i cili me bekimin e pushtimit rus në Ukrainë ka shkaktuar fërkime në Kishën Ortodokse në mbarë botën.

Patriarku Ekumenik konsiderohet "i pari midis të barabartëve" në Kishën Ortodokse.

Bartolomeu, i cili në vitin 2019 zemëroi Moskën duke i dhënë Autoqefalinë Kishës Ortodokse të Ukrainës, tha se autoritetet ruse po përdorin Kishën si një "instrument për qëllimet e tyre strategjike".

Në fund të janarit, Patriarku Ekumenik deklaroi se dhënia e Autoqefalisë Kishës Ortodokse të Ukrainës nuk ka asnjë lidhje me faktet gjeopolitike dhe pushtimin e Rusisë në Ukrainë, direkt apo indirekt.

Siç u shpreh atëherë, lufta është e lidhur artificialisht nga Kisha e Rusisë me Autoqefalinë e Ukrainës për të mbuluar përgjegjësitë dhe ambiciet e saj të mëdha.

“Ishte ajo që thelloi hendekun mes ukrainasve dhe rusëve dhe jo Autoqefalia e Ukrainase që iu dha popullit ukrainas në përpjekje.Reagimi i Rusisë buron nga një përpjekje për t'iu imponuar popullit ukrainas dhe nga mungesa e një ndërgjegjeje të shëndoshë kishtare".

Në fakt, ai theksoi në atë kohë se Kisha e Kostandinopojës i dha një dorë ndihme Rusisë për zgjidhjen e problemit ukrainas, por përpjekjet ishin të kota, me fajin e palës ruse, e cila megjithatë nuk e pranon.

lufta ne ukraine kisha ruse bartolomeu

EMISIONET