Arsimi gjerman në krizë/ Vendi po përballet me mungesën më të madhe të mësuesve

Arsimi gjerman në krizë/ Vendi po përballet me mungesën

Sistemi arsimor i Gjermanisë po përballet me “mungesën më të madhe të mësuesve në 50 vjet” si rezultat i dështimeve të politikave arsimore, tha shoqata e mësuesve të vendit.

Problemi është kryesisht “i krijuar vetë”, tha presidenti i shoqatës Heinz-Peter Meidinger për gazetën Rheinische Post. Numri i mësuesve të rinj ka qenë vazhdimisht në rënie në dekadat e fundit.

Aktualisht ka 12,000 pozita vakante të mësimdhënies në Gjermani, sipas një sondazhi midis ministrive shtetërore të arsimit dhe çështjeve kulturore, të kryer nga Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Sipas shoqatës së mësuesve, shifra mund të jetë deri në 40,000. Në shumë shkolla, mësimet janë anuluar paraprakisht për shkak të mungesës së mësuesve, duke çuar në një nën-raportim të konsiderueshëm.

Për shkak të plakjes së popullsisë së saj, Gjermanisë i mungojnë edhe punëtorët e kualifikuar në fusha të tjera, sipas një studimi të publikuar nga Instituti Ekonomik Gjerman (IW). Kjo mungesë pritet të rritet në të ardhmen e afërt, tha IW.

“Ne duhet të bëjmë oferta tërheqëse, mbi të gjitha për të moshuarit, në mënyrë që ata të punojnë vullnetarisht më gjatë edhe me kohë të pjesshme nëse dëshirojnë,” tha autori i studimit Alexander Burstedde. “Përndryshe, puna do të lihet pa bërë gjithnjë e më shpesh në të ardhmen”.

Megjithatë, qeveria gjermane nuk ka plane për të rritur moshën e pensionit. Të bësh këtë do të ishte “e gabuar dhe e padrejtë, sepse kjo do të nënkuptonte një shkurtim të vërtetë pensioni për shumë njerëz që thjesht nuk mund të punojnë kaq gjatë,” tha Ministri i Punës Hubertus Heil në fund të vitit të kaluar.

Në vend të kësaj, qeveria po kërkon të tërheqë më shumë punëtorë nga jashtë duke lehtësuar rregullat e qëndrimit. Gjithashtu, do të ulen kufijtë e të ardhurave për Kartën Blu për migracionin e punës dhe do të futet e ashtuquajtura kartë mundësish për njerëzit me potencial të lartë.

EMISIONET