Indonezia synon të ketë 2 milionë makina elektrike me dy rrota deri në vitin 2025

Indonezia synon të ketë 2 milionë makina elektrike me dy rrota

Indonezia synon të ketë dy milionë motoçikleta elektrike në rrugët e saj deri në vitin 2025, sipas ministrit të transportit të vendit.

Kalimi nga motorët me djegie të brendshme (ICE), ose të paktën ata që djegin ekskluzivisht lëndë djegëse fosile, te motorët elektrikë për të fuqizuar automjetet është diçka që pothuajse të gjitha vendet aktualisht duhet të marrin në konsideratë.

Një pjesë e problemit me këtë është kostoja e automjeteve të reja elektrike (EV) dhe mungesa relative e rrezes në krahasim me automjetet ICE që i bën ato të paqëndrueshme për shumë njerëz, veçanërisht ata që kanë nevojë ose duan të udhëtojnë më shumë se disa qindra kilometra.

Por në rastet kur njerëzit kërkojnë një zgjidhje alternative të transportit për metodën aktuale ICE dhe nuk duan të shkojnë shumë larg, ekzistojnë opsione elektrike në dispozicion. Në veçanti, makinat elektrike me dy rrota mund ta mbushin këtë boshllëk, dhe në Indonezi është vendi ku ato janë të bazuara.

Neë Straits Times raporton se ministri i transportit i Indonezisë, Budi Karya Sumadi, e sheh industrinë e madhe të motoçikletave në Indonezi si një mundësi për të përshpejtuar kalimin nga ICE në elektrikë dhe dëshiron të shohë dy milionë makina elektrike me dy rrota në rrugët e Indonezisë deri në vitin 2025.

Indonezia është një rast që ndoshta është e ngjashme me fqinjët e saj në Azinë Juglindore, por krahasuar me ne këtu në Ballkan dhe fqinjët tanë, ndoshta ka më pak ngjashmëri sepse dy rrota janë tashmë mënyra kryesore dhe primare e transportit në këto anë.

Por përveç popullaritetit të motoçikletave, shumë nga pengesat që Indonezia duhet të kapërcejë në ambiciet e saj për elektrifikim janë të ngjashme me ato në pjesën tonë të botës dhe një nga më themeloret është infrastruktura, d.m.th. të vendosen stacione ku automjetet elektrike do të jetë në gjendje të karikojë në pjesë të ndryshme të vendit. 

Dhe veçanërisht kur flasim për një vend të shtrirë në mijëra ishuj, kjo është një sfidë me të cilën do të duhet të përballet Indonezia. 

EMISIONET