Skleroza e shumëfishtë: Trajtimi inovativ mbron trurin dhe frenon sëmundjen

Skleroza e shumëfishtë: Trajtimi inovativ mbron trurin dhe frenon

Një ekip shkencor ndërkombëtar i udhëhequr nga shkencëtarë nga Universiteti i Kembrixhit, Universiteti Bicocca i Milanos dhe Spitali Casa Sollievo della Sofferenza (Itali) demonstroi se terapia me qeliza staminale e injektuar direkt në tru ishte e sigurt, e toleruar mirë dhe siguronte mbrojtje të konsiderueshme të trurit nga dëme të mëtejshme në pacientët me MS.

Prandaj, studimi është një hap drejt zhvillimit të një terapie të avancuar qelizore për sklerozën e shumëfishtë progresive, e cila do të sigurojë lehtësim për rreth dy milionë njerëz që jetojnë me këtë sëmundje në mbarë botën.

Sëmundja përparon ndërsa sistemi imunitar sulmon trupin duke shkatërruar mielinën, mbështjellësin mbrojtës rreth fibrave nervore, duke shkaktuar shqetësime në mesazhet e dërguara në tru dhe palcë kurrizore. 

Qelizat kryesore të sistemit imunitar të përfshira në këtë proces janë makrofagët. 

Në format progresive të sklerozës së shumëfishtë, një lloj specifik i makrofagut, i njohur si qeliza mikrogliale, sulmon sistemin nervor qendror, duke shkaktuar inflamacion kronik dhe dëmtim të qelizave nervore.

EMISIONET