Lehtësuesi natyral i ankthit që vepron në 20 minuta

Lehtësuesi natyral i ankthit që vepron në 20 minuta

Të kaloni të paktën 20 minuta të ditës tuaj në një vend që ju afron me natyrën është e mjaftueshme për të ulur nivelet e hormoneve të stresit në trupin tuaj. Ky është studimi që zbulon për herë të parë efektin efektiv anksiolitik të përvojës fizike në natyrë. Studimi u botua në Frontiers in Psychology.

“Studimi ynë tregon se për të reduktuar në mënyrë efektive kortizolin, hormonin e stresit par excellence, duhet të kaloni 20 deri në 30 minuta ulur ose duke ecur në një hapësirë ​​që sjell një ndjenjë të natyrës”.

Pilulat e natyrës mund të jenë zgjidhja më e lirë për të reduktuar efektet negative shëndetësore të stilit të jetesës urbane të dominuar sot nga ekrani. Dr. Hunter dhe kolegët e saj krijuan një eksperiment që mund të siguronte një vlerësim realist të dozës efektive të anksiolitit natyror.

Kishte kufizime minimale për të reduktuar stresorët e njohur: ekskursioni duhej të zhvillohej para natës, pjesëmarrësit duhej të përmbaheshin nga ushtrimet dhe të shmangnin mediat sociale, internetin, telefonatat, bisedat dhe leximin.

“Lejimi i fleksibilitetit personal në eksperiment na lejoi të zbulonim kohëzgjatjen optimale të ‘anksiolitikut natyror’, pavarësisht se kur dhe ku ishte ‘marrë’.

Eksperimenti ishte inovativ edhe në aspekte të tjera

“Ne morëm parasysh ndryshimet e përditshme në nivelet e stresit të secilit pjesëmarrës duke mbledhur katër mostra të kortizolit ndërsa merrnim ‘lehtësuesin natyral të stresit'”, thotë Hunter. 

“Kjo na lejoi gjithashtu të zbulonim dhe të përcaktojmë rënien e vazhdueshme të niveleve të kortizolit me kalimin e ditës, duke e bërë vlerësimin tonë të kohëzgjatjes së anksiolitit natyror më të besueshëm.”

Të dhënat e mbledhura treguan se vetëm 20 minuta “përvojë fizike” ishin të mjaftueshme për të ulur ndjeshëm nivelet e kortizolit. Por nëse kaloni më shumë kohë, 20 deri në 30 minuta, nivelet e kortizolit bien edhe më shumë.

EMISIONET