Këto simptoma tregojnë se keni herpes gjenital

Këto simptoma tregojnë se keni herpes gjenital

Simptomat e para të herpesit gjenital shpesh kalojnë pa u vënë re. Ndonjëherë ato ngjajnë me ato të një ftohjeje të zakonshme. Në shumë raste nuk ka simptoma për një kohë të gjatë, edhe pas marrjes së sëmundjes.

Herpesi gjenital është një sëmundje seksualisht e transmetueshme. Ajo prek anëtarët e të dy gjinive, por është më e zakonshme te gratë. Është vlerësuar se një në gjashtë gra të reja seksualisht aktive mund të jetë e infektuar me herpes gjenital.

Shumica dërrmuese e njerëzve infektohen kur kanë kontakt seksual me dikë që nuk i ka shfaqur ende simptomat e para të herpesit gjenital. Virusi herpes mund të jetojë në trup për disa vite, pa u shfaqur.

Çfarë është herpesi gjenital

Herpesi gjenital është një gjendje mjaft e zakonshme dhe nëse prekeni, virusi mbetet përgjithmonë në trup. Është një infeksion i shkaktuar nga dy lloje virusesh: tipi 1 (HSV-1) dhe tipi 2 (HSV-2). Në përgjithësi, HSV-1 shkakton herpes oral dhe HSV-2 shkakton herpes gjenital. Megjithatë, kjo nuk është absolute. Një person mund të marrë HSV-1a ose HSV-2 përmes seksit oral, për shembull.

Herpesi përhapet me kontakt lëkurë me lëkurë. Kjo ndodh vetëm nëse bini në kontakt të drejtpërdrejtë me zonën që ka herpes tek dikush që është i infektuar. Kjo zakonisht ndodh përmes puthjeve ose marrëdhënieve seksuale.

Herpesi është i pashërueshëm. Megjithatë, me kalimin e kohës dhe me kujdesin e mirë mjekësor, shpërthimet bëhen më pak të shpeshta dhe më të padëmshme. Për njerëzit me sistem imunitar të dobët, gjërat mund të jenë më të ndërlikuara.

Simptomat e para të herpesit gjenital

Herpesi gjenital është një sëmundje që manifestohet me “shpërthime”. Kjo do të thotë se vjen një pikë në të cilën simptomat përkeqësohen, por më pas gjithçka kthehet në normalitet. Ndërsa virusi mbetet në trup përgjithmonë, një shpërthim i ri ndodh disa kohë më vonë.

Shpërthimi i parë ndodh midis dy dhe tre javësh pas kontraktimit të virusit. Ka një numër të madh personash që shfaqin simptoma shumë të lehta, të cilat mund të kalojnë pa u vënë re. Plagët mund të krijohen në organet tuaja gjenitale, por ato janë aq të vogla sa që ngatërrohen si skuqje ose pickim.

Shumë shpesh simptomat e para të herpesit gjenital shfaqen gjatë 10 ditëve të para, pas momentit të infektimit. Këto shenja fillestare zgjasin rreth 10 ditë. Ato përfshijnë kryesisht një ndjesi djegieje në zonën gjenitale.

Mund të shfaqen gjithashtu dhimbje në organet gjenitale, këmbë ose vithe. Shumë mund të përjetojnë edhe një ndjenjë presioni në bark.

Simptomat tipike të herpesit gjenital

Episodi i parë është zakonisht më i rëndë. Sidoqoftë, mund të prisni katër deri në pesë rikthime në vitin në vijim.

Pasi shfaqen simptomat e para të herpesit gjenital, pamja karakteristike është shfaqja e flluskave të dhimbshme që shkaktojnë kruajtje dhe dhimbje. Këto formohen në vaginë, vulvë, qafën e mitrës, penis, anus ose në sipërfaqen e brendshme të kofshëve.

Flluska të tilla shpërthejnë dhe formojnë plagë. Disa njerëz gjithashtu kanë simptoma të tjera, më pak të dukshme. Këto janë të ngjashme me ato që ndodhin kur dikush ka grip. Ato përfshijnë ethe, dhimbje muskulore dhe gjëndra të fryra.

Një virus që mbetet aktiv

Pas vitit të parë, pas episodit të parë, shpërthimet janë më sporadike. Simptomat e herpesit gjenital bëhen më të lehta për t'u përballuar.

Ajo që dihet është se pas çdo shpërthimi, virusi bëhet joaktiv. Ai shkon dhe qëndron në fund të shtyllës kurrizore. Atje ai mbetet në qelizat nervore, pa gjeneruar asnjë simptomë ose pa shkaktuar ndonjë shqetësim.

Ai aktivizohet periodikisht dhe kthehet në vendin ku fillimisht filloi infeksioni. Njerëzit e dinë se mund të kenë një shpërthim të ri kur përjetojnë përsëri simptomat e para të herpesit gjenital, kryesisht dhimbje ose kruajtje në zonat gjenitale.

EMISIONET