Kurti i prerë: Nuk ka pasur marrëveshje të fshehtë me Serbinë për heqjen e barrikadave

Kurti i prerë: Nuk ka pasur marrëveshje të fshehtë me

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, thotë se nuk ka pasur marrëveshje të fshehtë me Serbinë për heqjen e barrikadave në veri. 

Sipas tij garancia e vetme që u kanë dhënë partnerëve ndërkombëtarë është se nuk ka lista të arrestimeve në veri dhe mohon kategorikisht se ka dhënë garanci për formimin e Unionit të Komunave Serbe, raportojnë Reporterët.

Kurti ka thënë se për zgjidhjen e situatës në veri, përveç atyre amerikane ka pasur takime edhe me ambasadorët e KFOR-it, EULEX-it dhe Quintës.

Siç thotë ai, angazhimi i tyre për heqjen e barrikadave është shtuar ditëve të fundit, sepse policia e Kosovës është treguar e vendosur për heqjen e tyre.

“Nuk ka pasur asnjë marrëveshje të fshehtë. Ka pasur takime me KFOR-in, ka pasur takime me EULEX-in dhe ka pasur takime me ambasadorët e Kuintit, veçanërisht me atë të SHBA-së. Meqenëse kemi thënë vazhdimisht se durimi i qytetarëve dhe autoriteteve është duke u mbaruar, ne po i japim edhe pak kohë dhe pak hapësirë ​​KFOR-it, por nuk mund të jetë i pafund. Por gjithashtu, nga takimet që kemi pasur, kemi filluar të vërehet angazhimi i tyre i shtuar për heqjen e atyre barrikadave, ndaj kemi thënë të dielën se është çështje ditësh se kur do të hiqen ato barrikada. Nëse KFOR-i nuk do të reagonte, atëherë Policia e Kosovës do të detyrohej ta bënte këtë. Ajo më bindi drejtpërdrejt kur e pyeta se ajo ka jo vetëm vullnetin, por edhe kapacitetin për t'i hequr ato barrikada në mënyrë efektive”, thotë ai.

“Këto barrikada nuk ishin aq barrikada kundër qeverisë, sa besoj se ishin kundër pluralizmit politik në komunitetin serb në Kosovë.”, tha Kurti. 

Ai thotë se është mirë që i kanë hequr vetë barrikadat, e jo ta bëjë policia e Kosovës.

“Ne i kemi dhënë më shumë kohë KFOR-it, pasi nga informacionet që kemi marrë është bërë e qartë se në veri të Kosovës, persona të cilët ose kanë qenë të rregulluar drejtpërdrejt ose kanë pasur lidhje me mercenarët e Ëagner-it, pastaj me formacionin paramilitar Ujqërit e natës dhe në të njëjtën kohë. përdori taktika të ngjashme me ato të vitit 2014 në Ukrainë. Këto barrikada nuk ishin aq barrikada kundër qeverisë, sa besoj se ishin kundër pluralizmit politik në komunitetin serb në Kosovë. Ka pasur barrikada kundër Nenad Rashiqit dhe Rada Trajkoviqit, ndoshta më shumë se barrikada kundër Aljbin Kurtit. Një arsye tjetër është territorializimi i brendshëm i Kosovës, ku një pjesë e territorit kontrollohet nga Beogradi. Kjo ishte dhe do të jetë e papranueshme për ne. Kosova është në rrugën e zhvillimit, përparimit dhe demokracisë. Është e pandalshme, por nervozizmi në Beograd, i cili ndonjëherë kthehet në panik, krijon barrikada në veri. “Më mirë t’i largojnë ata që kanë bllokuar veten se sa t’i detyrojë policia e Kosovës”, shton Kurti.

Kryeministri i Kosovës tha se “E vetmja garanci që kemi dhënë është ajo që ka thënë tashmë ministri i Punëve të Brendshme, Dželjalj Sveçlja, se Qeveria dhe Policia e Kosovës nuk kanë lista arresti”.

 “E vetmja garanci që kemi dhënë është ajo që ka thënë tashmë ministri i Punëve të Brendshme, Dželjalj Sveçlja, se Qeveria dhe Policia e Kosovës nuk kanë lista arresti. Ne nuk kemi lista të njerëzve që ndjekim apo ndjekim. Por garanci të tjera për ne janë Kushtetuta, ligji dhe rendi dhe gjithmonë për hir të paqes dhe sigurisë, koordinimi me faktorët ndërkombëtarë që janë partnerët dhe miqtë tanë”, thotë ai.

Kurti mohon se ka dhënë garanci për formimin e Bashkësisë së Komunave Serbe. Ai thotë se ata që kanë ngritur barrikadat janë në kërkim të ZSO-së.

“Nuk ka një garanci të tillë nga Qeveria e Kosovës. Është e qartë për ne që ZSO është bërë Komuniteti i Barrikadave. Pra, ata që krijuan shoqatën e barrikadave po kërkojnë një shoqatë komunash. Me fjalë të tjera, ata i pëlqejnë komunat si barrikada dhe duan të punojnë së bashku. Ashtu siç ndërtuan 16 barrikada së bashku, duan të ndërtojnë dhjetë komuna së bashku në Komunitet. Me këtë mënyrë të menduari, e cila nuk distancohet nga e kaluara, pra nga Millosheviqi, as nga e tashmja e tyre, pra Putini, nuk mund të bëhet fjalë për garanci të tilla. Ne jemi për të drejtat e serbëve në Kosovë, jemi për krijimin e mundësive për të gjithë ata”, thekson Kurti.

Sipas tij, presidenti serb Aleksandar Vuçiq, por edhe Rusia, i përdorin barrikadat si mjet politik për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Jo vetëm ai, por besoj se po e bën edhe Kremlini, sepse slogani kryesor në ato barrikada, ato barrikada të zemëruara dhe slogani kryesor i protestës që serbët në Jarinje u bënë thirrje që të gjithë serbët e Ballkanit të vijnë atje. , por edhe tubimet e serbëve në vijën me Në Kosovë, slogani më i zakonshëm që dëgjohej ishte 'lutu Zotit dhe ngrihuni për Rusinë'. Kjo më dukej si një lloj jehonë e sloganit kryesor të Nikolla Pashiqit më shumë se një shekull më parë, që ishte “Zoti, populli dhe Rusia”, thotë Kurti.

Lidhur me kritikat se presidenti serb Aleksandar Vuçiq nga Rashka vendos për çështjen e barrikadave, Kurti thotë se Lista Serbe ka shkuar disa herë në Serbi për konsultime politike.

“Kjo nuk është asgjë e re. Ne e dimë se gjatë këtyre 10 viteve të ekzistencës, Lista Srpska shkonte rregullisht në Rashkë për koordinim politik. Ju e dini se edhe koalicioni qeverisës që u formua në shtator 2017 dhe më parë u formua në dhjetor 2014, shkoi disa herë në Rashkë dhe u konsultua atje para se të votonte për qeverinë në Prishtinë. Tani kemi një qeveri që nuk varet nga votat e tyre. Besoj se nervozizmi dhe paniku në Beograd është pikërisht ky”, thotë ai.

Për polarizimin me sistemin gjyqësor pas lirimit të masës së sigurisë për një ish-polic serb të arrestuar për terrorizëm, Kurti thotë se nuk ka menduar që dikush i akuzuar për terrorizëm të dërgohet në arrest shtëpiak.

“Isha shumë i shqetësuar për gjendjen shëndetësore të Pantiqit, të cilën e kuptova personalisht, sidomos kur mora vesh se ai është në grevë urie dhe se është 56 vjeç dhe ka probleme me zemrën, sepse ka pasur edhe atak në zemër. Mendova se prokurori dhe gjyqtari i procedurës paraprake do ta dërgonin në spital. Por duke qenë se ai akuzohej për terrorizëm, nuk e mendoja se do të dërgohej në arrest shtëpiak. Por është një dimension i veçantë dhe i pavarur nga pushteti në vendin tonë”, thotë Kurti./ kosova online/

EMISIONET