Avokati serb Stojkoviç: Grupi mercenar rus Wagner vepron në Serbi përmes Vulinit i ndihmuar nga BIA

Avokati serb Stojkoviç: Grupi mercenar rus Wagner vepron në Serbi

Avokati nga Beogradi Çedomir Stojkoviq, themelues i grupit “Tetori” që lufton kundër ndikimit rus dhe pushtimit hibrid në Serbi, thotë se Serbia është një vend i pushtuar dhe se Rusia mund të shkaktojë konflikte këtu pikërisht sepse e ka bërë Serbinë të dëgjueshmen e vet.

Në një intervistë për The Geopost, Stojkoviq thekson se grupi mercenar rus Wagner vepron në Serbi përmes Aleksandar Vulinit i ndihmuar nga Shërbimi Informativ (BIA).

“Sa i përket ndarjes së Serbisë dhe Rusisë, procesi i ndarjes do të jetë po aq i thjeshtë sa ndarja e një personi nga një tumor. Prandaj, nuk është aspak e thjeshtë dhe nuk do të ndodhë pa ndërhyrjen e kirurgut. Ai kirurg në këtë rast duhet të jetë Perëndimi, pra BE, Amerika dhe NATO”, thotë Stojkoviq.

“Ekipi për identifikimin e agjentëve të Putinit në Republikën e Serbisë” vepron në kuadër të grupit “Tetori”, i cili përpilon një listë të agjentëve të Putinit në Serbi, qëllimi i të cilëve është zbërthimi i skemës së ndikimit malinj të Rusisë.

“Kjo do të thotë se sot, kur shikoni listën e identifikimit të agjentëve të Putinit, do të shihni politikanë, ministra, deputetë, por edhe gazetarë, redaktorë mediash, pronarë mediash, profesorë universiteti, presidentë apo përfaqësues të organizatave joqeveritare dhe shumë të tjera”, shprehet ai.

Stojkoviq pohon se grupi Wagner vepron në Serbi, jo përmes Rusisë, por përmes serbëve.

“Ajo mobilizoi dhe rekrutoi në radhët e saj njerëz me nënshtetësi serbe, njerëz me emra dhe mbiemra serbë dhe ata punojnë për grupin Wagner. Dhe nuk është më sekret. Janë fotografuar në qendrat e Wagnerit, janë fotografuar me emblemat e grupit, mbajnë simbolet e grupit Vagner, janë grupi Wagner dhe kanë nënshtetësi serbe”, pohon Stojkoviq.

Avokati thekson se interesi i grupit Wagner në Serbi është të krijojë një rrjet kontaktesh dhe një strukturë popullsie që mund të veprojë në interes të Moskës me komandën e Kremlinit.

“Siç ishte rasti i barrikadave në Kosovë. Dhe grupi Wagner rekruton njerëz këtu, krijon grupe përmes elementëve të djathtë, nacionalistë dhe nazistë që mund të shkaktojnë konflikte dhe, nëse është e nevojshme, mund të krijojnë një vatër të re këtu në Ballkan”, thekson avokati.

Ai shton se lidershipi shtetëror i Serbisë nuk dëshiron ta pranojë planin franko-gjerman për Kosovën.

“Udhëheqja shtetërore serbe fillimisht luajti në kartën që Kurti do ta refuzonte atë plan dhe më pas do të tregonin se si e pranojnë atë plan dhe do ta fajësojnë Kurtin se është një forcë shkatërruese për qetësimin dhe për ndërtimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, dhe se Beogradi në fakt është një forcë konstruktive. Ju mund të vini re që atëherë kur Kurti tha se e pranon planin, nga ai moment Beogradi hesht, nuk thotë asgjë në favor të pranimit të atij plani”, shton ai.

Stojkoviq beson se pranimi i planit për Kosovën varet ekskluzivisht nga Rusia.

“Mendoj se përmes veprimeve të qeverisë serbe, ne në fakt do të mund të shohim se çfarë dëshiron Rusia në lidhje me Kosovën dhe sa larg është e gatshme të shkojë”, beson Stojkoviq.

Ai thekson se takimet intensive mes Vuçiqit dhe ambasadorit rus Aleksandar Boçan-Harçenko kanë qenë vetëm për hir të Kosovës, për t’i përcjellë Vuçiqit mendimin e Putinit për zgjidhjen e problemit të Kosovës.

Në fund, Stojkoviq është i bindur se Rusia po e humb luftën në Ukrainë dhe se nuk duhet të gënjehemi se do të shohim një Putin të ri në Kremlin edhe pas Putinit.

“Kur bëhet fjalë për të ardhmen e rajonit, çelësi është bashkimi i forcave progresive. Kjo është ajo që vetëm ne mund të bëjmë. Ne duhet të krijojmë një organizatë apo platformë transnacionale përmes së cilës do t’i shpjegojmë Perëndimit. Dhe kur ta shpjegojmë, jam i sigurt se atëherë politika e Perëndimit këtu do të ndryshojë ndjeshëm sepse ata do të shohin se këtu kanë njerëz me të cilët mund të bisedojnë”, përfundon ai.

The Geopost: Prej kohësh është paralajmëruar se Serbia është nën pushtimin e Rusisë. Dikush do të thotë se tani është një fazë mosbesimi në marrëdhëniet mes dy “vendeve vëllazërore”. A do të ketë një fazë shkëputjeje dhe si do ta dallojmë atë?

Termin pushtim hibrid i Serbisë e kam përdorur tashmë në mars të vitit 2022 dhe ishte hera e parë që u përdor ky term dhe prej andej termi u zhvendos në rajon. Unë jam një avokat i madh dhe përkrahës i faktit që Serbia është një vend i pushtuar nga Federata Ruse. Ajo është e pushtuar politikisht, shoqërisht, inteligjenca, është e pushtuar në shumë mënyra të tjera.

Sa i përket ndarjes së Serbisë dhe Rusisë, ai proces i ndarjes do të jetë po aq i thjeshtë sa ndarja e një njeriu nga një tumor.

Prandaj, nuk është aspak e thjeshtë dhe nuk do të ndodhë pa ndërhyrjen e kirurgut. Ai kirurg në këtë rast duhet të jetë Perëndimi, pra BE, Amerika dhe NATO.

Pra, vetëm duke marrë përkrahje në atë mënyrë, në fakt kjo strukturë e shëndoshë shoqërore që ka mbetur në Serbi duhet të marrë mbështetjen e Perëndimit për të luftuar kundër atij tumori. Nëse mungon ajo mbështetje nga perëndimi, atëherë edhe ky ind i shëndetshëm do të sëmuret me kalimin e kohës, sepse kemi qenë dëshmitarë se pikërisht kjo ka ndodhur në dhjetë vitet e fundit, që të gjitha ato inde të shëndetshme të shoqërisë përmes ndikimit malinj të Federatës  Rusisë u sëmurën gjithnjë e më shumë.

Shkëputja duhet të ndodhë sepse është interesi i sigurisë i Bashkimit Evropian dhe NATO-s, duke pasur parasysh këtë se Rusia realisht po e arrin interesin e saj gjeopolitik duke vepruar përmes Serbisë dhe në këtë kohë kjo nënkupton shantazhimin e Perëndimit me mundësinë që Rusia të shkaktojë konflikte këtu. Rusia këtu mund të shkaktojë konflikte pikërisht sepse e ka shndërruar Serbinë në klerik të saj dhe në një shtet të pushtuar politikisht.

The Gopost: Ekipi për identifikimin e agjentëve të Putinit në Republikën e Serbisë (EIAPRS) vepron në kuadër të grupit informal “Tetori”, një nga themeluesit e të cilit jeni edhe ju, i cili përpilon listën e agjentëve të Vladimir Putinit në Serbi. Sa janë në listë deri tani dhe cili është qëllimi përfundimtar?

Grupi “Tetori” është në fakt një grup formal që është regjistruar si Unioni i Lirisë së Serbisë, i cili ndoshta me kalimin e kohës do të bëhet lëvizje politike dhe parti politike. Për momentin, ajo është e angazhuar kryesisht në luftën kundër ndikimit rus dhe pushtimit hibrid. Lista e agjentëve të regjimit të Vladimir Putinit është një listë shumë precize dhe nuk paraqet produkt të asnjë imagjinate, por është e bazuar dhe themeluar në vlerësimet e sigurisë, është bërë edhe nga profesorë universiteti në fushën e sigurisë. Nga atje kemi shumë emra. Ne kemi më shumë objektiva me atë listë.

Qëllimi kryesor në këtë kohë është të ndërgjegjësohen njerëzit dhe qytetarët se si funksionon Federata Ruse dhe si duket ndikimi malinj i Federatës Ruse në terren. Në përkthim, kjo do të thotë se sot kur shikoni listën e identifikimit të agjentëve të Putinit, do të vini re politikanë, ministra, deputetë, por edhe gazetarë, redaktorë mediash, pronarë mediash, profesorë universiteti, presidentë apo përfaqësues të organizatave joqeveritare dhe shumë të tjerë.

Lista jonë në fakt, përveçse identifikon me emër dhe mbiemër se cilët janë agjentët e Putinit, ajo tregon, demonstron dhe vizaton gjithashtu se si duket skema e veprimit malinj të ndikimit rus.

Prandaj, ndikimi rus nuk ndodh si ndikimi amerikan apo ndikimi evropian, ndikimi rus ndodh nga Rusia duke blerë politikanë, duke themeluar një parti politike, duke financuar atë parti politike, duke pasur deputetë në parlament, duke kontrolluar komisionet parlamentare, duke pasur ministra në qeverinë e Serbisë por ndikimi nuk do të ndalet. Federata Ruse do të ketë njerëzit e saj në kishë, në sektorin joqeveritar, njerëzit e saj në universitet.

Në veçanti, ata do të kenë pronësinë e medias, dhe Rusia në veçanti ka një ndikim strategjik te gazetarët dhe redaktorët e medieve dhe do ta përdorë atë strukturë plotësisht. Federata Ruse është në fakt në gjendje të ushtrojë një ndikim strategjik në një shoqëri dhe një ndikim të tmerrshëm në një shtet dhe të gjitha lëvizjet në të. Nuk është rastësi që grupet properëndimore në Serbi në të kaluarën, mund të themi 12 deri në 14 vjet, nuk kanë mundur të kenë qasje në asnjë burim për luftë dhe veprim politik.

Federata Ruse arriti ta ndërpresë plotësisht.

Ne e dimë dhe është një fakt i njohur që nga epoka dhe themelimi i Bashkimit Sovjetik që çdo firmë, çdo kompani e Federatës Ruse, së bashku me drejtorin, kanë një zëvendësdrejtor përgjegjës për sigurinë, dhe kjo është gjithmonë një person i emëruar nga ish-KGB-ja dhe sot Shërbimi Federal i Sigurisë i Rusisë (FSB).

Në Industrinë e Naftës së Serbisë (NIS), zëvendësdrejtor është një person që emërohet gjithmonë dhe ekskluzivisht dhe vetëm drejtpërdrejt nga FSB. Ai person, nga njëra anë, organizon punën në atë kompani dhe, nga ana tjetër, krijon veprimet e asaj kompanie brenda interesave strategjike politike të Federatës Ruse. Në përkthim, kjo do të thotë se INS do të financojë dhe ofrojë sponsorizime për ato media që promovojnë politikat e Putinit, se ato do të ofrojnë sponsorizime për ato OJQ që promovojnë politikat e tij, se do të financojnë projektet shkencore të atyre profesorëve që promovojnë politikat e Vladimir Putinit.

Kur sheh se çfarë financoi INS, nuk financoi asnjë aktivitet brenda fakulteteve të elektroteknikës, fakulteteve të matematikës. Ajo që financoi INS ishte puna e profesorëve në fushën e shkencave shoqërore – historisë, pra duke rishkruar historinë, financon profesorë nga Fakulteti i Filologjisë dhe Fakulteti i Shkencave Politike për zbatimin e politikave të regjimit të Vladimir Putinit. Rusia nuk do të financojë asnjë profesor nga Fakulteti i Farmacisë, në fakt jo Rusia por INS.

The Geopost: Ju mund të dëgjoni shpesh vlerësime, kryesisht nga qarqe dikur afër Kremlinit, se grupi paraushtarak Wagner është shumë me ndikim në elitën politike të Moskës. Autoritetet serbe mohojnë praninë e tyre në Serbi, ashtu si edhe themeluesi i tyre Yevgeny Prigozhin. Edhe pse i njëjti grup mburrej për themelimin e një zyreje në Serbi. Në protestat në Beograd, njerëzit u fotografuan me logon e Wagner në xhaketat e tyre. Prokuroria serbe hesht. Në barrikadat në Kosovë janë parë persona me shenjat e Brigadës Veriore, Grupit Wagner dhe Ujqërit e Natës dhe provat janë dërguar në Prokurorinë e Kosovës. Cilat janë gjetjet tuaja?

FSB gjithashtu mohon se ata janë në Washington, ata janë atje, CIA mohon që ata janë në Teheran dhe ata janë në Teheran. Wagner nuk është vetëm një organizatë paraushtarake, ajo është gjithashtu një organizatë parainteligjence. Aty ku është në interesin e tyre të tregojnë se ekziston aktiviteti i tyre, do të shfaqin video dhe do ta promovojnë atë në veprim. Aty ku është në interesin e tyre të mbulojnë aktivitetet e tyre, ata do ta mbulojnë atë ashtu siç bëjnë të gjitha shërbimet e inteligjencës botërore dhe shërbimet para-inteligjente të botës. Kur është fjala për Prokurorinë Serbe, ajo nuk ka heshtur kur është fjala për grupin Wagner, ka qenë shumë e zëshme për Wagnerin kur ka refuzuar kallëzimet penale që kam ngritur në lidhje me grupin Wagner.

Ne e dimë se grupi Wagner vepron në Serbi, jo përmes Rusisë, por përmes serbëve. Ajo mobilizoi dhe rekrutoi në radhët e saj njerëz me nënshtetësi serbe, njerëz me emra dhe mbiemra serbë, dhe ata punojnë për grupin Wagner. Dhe nuk është më sekret. Ata janë fotografuar në qendrat e Wagnerit, janë fotografuar me emblemat e grupit Wagner, mbajnë simbolet e saja, janë grupi Wagner dhe kanë nënshtetësi serbe.

Kur kemi paraqitur kallëzim penal në Prokurorinë e Serbisë në lidhje me grupin Wagner dhe kur vërtetuam, ndër të tjera, se njeriu pro-rus në Serbi, i cili u emërua në krye të shërbimit inteligjent serb Aleksandar Vulin si drejtor Agjencisë së Sigurisë Informative të Serbisë, se ai po e pengonte në mënyrë aktive punën e kundërinformative të BIA-s në lidhje me Wagnerin dhe për këtë arsye ne ngritëm një kallëzim penal kundër tij dhe Prokuroria reagoi shpejt dhe e hodhi poshtë kallëzimin penal brenda vetëm katër ditëve të punës pa kryer asnjë hetim. Që në përkthim do të thotë se Prokuroria e Lartë Shtetërore në Beograd ka konfirmuar absolutisht se Vulin ka penguar në mënyrë aktive hetimin e grupit Wagner sepse prokurori i shtetit e ka penguar hetimin për të. E kjo vazhdon.

Tani duhet të dimë se kur grupi Wagner hyn në një territor të caktuar, ai gjithmonë punon në bashkëpunim me FSB-në e Federatës Ruse. Këto nuk janë organizata konkurruese, por organizata kompakte – atë që FSB nuk mund ta bëjë, e bën Wagner, sepse ndonjëherë është shumë e rëndësishme të tregohet në një shoqëri, domethënë për shkak të marrëdhënieve të ndryshme politike dhe diplomatike, se shërbimi zyrtar i një vendi nuk është i përfshirë në aktivitete të caktuara të inteligjencës, dhe pastaj thonë se nuk jemi ne, nuk është shteti rus, është organizata e inteligjencës Wagner. Siç e pamë në Krime dhe Donbas në 2014 kur Rusia tha jo, nuk është ushtria ruse, nuk kanë shenjat e ushtrisë ruse, është dikush që ra nga Marsi dhe e pushtoi.

The Geopost: Cili është interesi i grupit Wagner në Serbi?

Interesi i grupit Wagner në Serbi është në fakt të krijojë një rrjet kontaktesh dhe një strukturë popullsie që mund të veprojë në interes të Moskës me komandën e Moskës. Siç ishte rasti i barrikadave në Kosovë.

Dhe Wagner rekruton njerëz këtu, krijon grupe përmes elementëve të djathtë, nacionalistë dhe nazistë që, nëse është e nevojshme, mund të shkaktojnë konflikte dhe, nëse është e nevojshme, mund të krijojnë një vatër të re këtu në Ballkan. Ne kemi mundur ta shohim këtë në Kosovë, dhe jam i sigurt se ky ishte sfondi i veprimeve të Wagner-it.

The Geopost: Cili është skenari, sipas jush, në lidhje me Kosovën, i cili po llogaritet nga lidershipi shtetëror i Serbisë duke marrë parasysh pranimin e planit evropian franko-gjerman për Kosovën?

Mendimi im personal është se udhëheqja shtetërore e Serbisë nuk dëshiron ta pranojë atë plan. Udhëheqja shtetërore serbe fillimisht luajti me kartën se Albin Kurti do ta refuzonte atë plan dhe më pas do të tregonin se si e pranojnë atë plan dhe do ta fajësojnë atë se është një forcë shkatërruese për qetësimin dhe ndërtimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, ndërsa Beogradi është në fakt forcë konstruktive. Ju mund të vini re se në momentin kur Kurti tha se e pranon planin, nga ai moment Beogradi hesht, nuk thotë asgjë në favor të pranimit të atij plani.

Nëse Beogradi donte vërtet ta pranonte atë plan, mund ta pranonte në momentin e dytë që do të propozohej pa frikë se popullsia e Serbisë do ta dënonte. Këtë po ju them sepse Aleksandar Vuçiq në këtë moment dhe në momentet e mëparshme ka kontroll absolut dhe të padiskutueshëm mbi mediat, ka një shumicë absolute dhe të padiskutueshme në parlament, një shumicë absolute dhe të padiskutueshme në organin votues. Prandaj, vendimet e vështira nuk  kanë qenë kurrë më të lehta për t’u marrë. Sepse ju keni një shumicë absolute dhe mbështetje që mund t’ju lejojë të merrni vendime të vështira dhe të zbatoni akte të vështira pa rrezikun e humbjes së pushtetit.

Nëse elektorati i tij do të binte për shkak të kësaj, gjë që nuk ndodhë sepse ju kontrolloni të gjitha mediat, do të binte nga pesë deri në 10 për qind, gjë që nuk mjafton për të kërcënuar pushtetin e tij. Mendoj me siguri se Beogradi nuk dëshiron fare ta pranojë atë plan. Megjithatë, mendoj se është shumë e rëndësishme, mendimi im, pavarësisht se disa partnerë perëndimorë nuk janë dakord me mua, jam i sigurt se koha do të tregojë se duhet të kishin biseduar shumë më herët me mua. Dhe kjo është si vijon: në vitin 2019, Aleksandar Vuçiq mori një dekoratë nga Vladimir Putin në mes të Beogradit, dhe një herë më pyetën se për çfarë ishte ajo dekoratë? Unë thashë se është e vetmja dekoratë që e jep Putin – është një dekoratë për dëgjueshmëri të jashtëzakonshme. Dhe pastaj diku qeshin me atë fjali.

Pastaj pyes, a keni dëgjuar ndonjëherë që Putini e dha dekoratën për ndonjë gjë tjetër? Prandaj, i vetmi rast kur ai i jep një dekoratë dikujt është që dikush të jetë jashtëzakonisht i dëgjueshëm dhe besnik ndaj tij. Atë 2019 ishte koha kur Putin ishte i bindur se Aleksandar Vuçiq ishte jashtëzakonisht besnik dhe i dëgjueshëm ndaj tij. Të mos harrojmë se në kohën kur ai erdhi në pushtet, ai mori me varkë në lumin Sava dhe Danub Rudolph Giulianin, ish-kryetar i bashkisë së New Yorkit dhe avokat i Donald Trump, një avokat për të cilin amerikanët bënë dokumentarë se ai ishte në fakt një lidhje personale mes Trumpit dhe Putinit.

Prandaj, më lejoni t’i kthehem planit të Kosovës. Kur Aleksandar Vuçiq e konsideron planin gjermano-francez, ai nuk merr parasysh interesat e Serbisë, por interesat e Rusisë dhe atë që është në interesin e Rusisë në këtë drejtim. Përndryshe, nëse do të ishte e kundërta, ai fillimisht do t’i kthente dekoratën që kishte marrë dhe do t’i thoshte Vladimir Putinit, “e di, unë nuk jam më një njeri jashtëzakonisht i dëgjueshëm dhe besnik dhe duke pasur parasysh këtë, nuk e meritoj këtë urdhër për një dëgjueshmëri të jashtëzakonshme dhe tani po jua kthej”.

Mendoj se pikërisht kjo është arsyeja pse ai nuk e ka paraparë se çfarë do të bëjë Serbia në fund, sepse nëse ne do të konsideronim vetëm interesin e Serbisë dhe do ta konsideronim atë që qeveria e Serbisë do të gjykojë si në interes të Serbisë, përgjigja është shumë e qartë dhe e sigurt: duhet gjykuar se është në interes të Serbisë të pranojë planin franko-gjerman. Por kur shtron pyetjen se çfarë është në interes të Serbisë në lidhje me Rusinë që të pranojë apo të mos pranojë planin franko-gjerman, llogaritja bëhet jashtëzakonisht e ndërlikuar politikisht, sepse atë që Kremlini dëshiron dhe atë që bën gjithmonë është se nuk dëshiron ta privojë veten nga agjenti i tij duke i konfirmuar Perëndimit se dikush është agjenti i tij.

Selia gjithmonë dëshiron të mbrojë agjentin e saj dhe kështu e shoh unë Aleksandar Vuçiqin. Ju keni parë takime të shumta mes Boçan-Harçenkos dhe Aleksandar Vuçiqit. Boçan Harçenko është i rëndësishëm si ambasador i Rusisë, sepse ai ka një lidhje të drejtpërdrejtë sigurie përmes satelitëve të tij dhe antenave satelitore në ambasadën ruse, ai ka një lidhje të drejtpërdrejtë me Kremlinin dhe ajo që komunikohet midis ambasadës ruse dhe Kremlinit mbetet një sekret për qarqet e inteligjencës të të gjitha vendeve për shkak të mbrojtjes së kriptove dhe gjithçka tjetër.

Dhe jam i sigurt se këto takime, të cilat u zhvilluan intensivisht, ishin vetëm për shkak të Kosovës, për t’i përcjellë Aleksandar Vuçiqit mendimin e Vladimir Putinit, pasi projektojnë se do të ishte në interesin e Rusisë për të zgjidhur problemin e Kosovës.

Prandaj, mendoj se me veprimet e qeverisë së Serbisë, ne në fakt do të mund të shohim se çfarë dëshiron Rusia në lidhje me Kosovën dhe deri ku është e gatshme të shkojë. Dhe sa i përket vetë Serbisë, më lejoni të përsëris, sikur të merreshin parasysh interesat e Serbisë nga qeveria serbe, plani franko-gjerman do të ishte pranuar duke u votuar në parlament, me publikim në media dhe propagandë shumë të qartë në ato media ku Vuçiq ka qenë për një dekadë, propagandon si një sundimtar i madh, ai mund të propagandojë përfitimin e planit franko-gjerman në të njëjtat media.

The Geopost: Cili është interesi i opozitës serbe? Kemi parë që në masë të madhe janë kundër planit edhe për Kosovën?

Është e gjitha një shfaqje e Kremlinit. Në Serbi, të paktën tre parti opozitare financohen drejtpërdrejt nga Rusia – DSS-ja e Re e Millosh Jovanoviqit, Boshko Obradoviqit (Dveri) dhe ne kemi Milica Zavetnicën (Zavetnici) dhe kemi gjithashtu Vuk Jeremiq (Partia Popullore). Të mos harrojmë kurrë se Vladimir Putin e mbështeti Jeremiqin në kandidaturën e tij për një post të lartë në OKB. Unë do t’ju përsëris, Vladimir Putin nuk mbështet askënd që nuk është absolutisht besnik ndaj tij. Megjithatë, nëse të gjitha ato forca politike do të mblidheshin së bashku pa mbështetjen e Aleksandar Vuçiqit, askush nuk do ta kalonte censusin.

Ata individualisht nuk do të mund të mblidhnin nënshkrime për zgjedhjet sepse politika e tyre është krejtësisht boshe, e parëndësishme, nuk ka forcë dhe askush nuk i njeh si bartës të një politike të madhe. Në zgjedhjet e fundit ata hynë në parlament sepse SNS-ja e Vuçiqit mblodhi nënshkrimet e tyre që ata të garonin dhe nga ana tjetër e uli regjistrimin nga pesë në tre përqind. Po të mos ishte kështu nuk do të hynin fare në parlament.

Kur flasim për opozitën serbe, nuk ka opozitë serbe, ka një opozitë kamuflazhi serb, ashtu siç ka një opozitë ruse në Rusi, ashtu siç ka një opozitë bjelloruse në Bjellorusi ose një opozitë në Korenë e Veriut, ashtu është opozita edhe në Serbi. Arsyeja e kësaj gjendjeje është ky pushtim hibrid i Rusisë, sepse për ne grupet properëndimore që kemi një mënyrë të menduari properëndimor, burimet për veprim politik janë plotësisht të paafta falë veprimit të Federatës Ruse, e cila kishte detyra e privatizimit të INS, që është nga viti i largët 2008 e deri më sot, për t’i prerë grupet properëndimore në Serbi nga çdo financim i mundshëm, prandaj ne që nuk kemi financim nuk jemi në parlament dhe partitë që kanë financime direkte nga Vladimir Putin apo Aleksandar Vuçiq janë në parlament.

The Geopost: Sa i frikësohet Vuçiq Rusisë, e dimë se Rusia nuk e fal tradhtinë?

Ai i frikësohet Rusisë po aq sa Sergei Lavrov i frikësohet Rusisë. Dhe Sergej Lavrov i frikësohet Rusisë po aq sa Vladimir Putin i frikësohet Rusisë. Pra këto janë perde tymi që po tentohen të hidhen. Rusia nuk mund të ketë kurrë një ndikim më të madh në Serbi sesa Amerika.

Për shembull, nëse unë jam president i Serbisë dhe nëse do të kisha pushtet absolut si Aleksandar Vuçiq dhe po të kisha frikë nga Rusia, do të hipja në një avion dhe do të zbarkoja në Uashington ku do të thosha se kam frikë nga Rusia, kështu do të thosha, si mbajtësi i sovraniteti i këtij vendi që ka frikë nga Rusia, ju lutem më ndihmoni të mos kem frikë nga Rusia.

Kështu që Amerika do të thoshte, në rregull, këtu do t’ju dërgojmë ekspertët tanë më të mirë, dhe ndoshta nëse pyetni, do t’ju dërgojmë edhe tanke dhe aeroplanë, çfarë ju duhet për t’u mbrojtur nga ajo Rusi. Amerika i ka dërguar tashmë në Ukrainë, i ka dërguar në Rumani. Dikush mendon se ajo nuk do t’i dërgonte në Serbi, do t’i dërgonte vetëm nëse do t’i kërkohej. Megjithatë, Vuçiq nuk e kërkon sepse nuk i frikësohet Rusisë dhe nuk i frikësohet Rusisë sepse e zbaton politikën e Rusisë ashtu si Sergej Lavrov.

The Geopost: Megjithatë, Vuçiq ia del mbanë të mashtrojë Perëndimin, i cili, nga ana tjetër ‘shpërblen’ Serbinë dhe kështu qetëson përfaqësuesit e Rusisë në Ballkan, prandaj i gjithë rajoni duket se po vuan?

Ka shumë arsye për këtë, dhe unë do të përmend dy për të cilat askush nuk flet. Gjëja e parë në thelbin e psikologjisë njerëzore është se ne gjithmonë i shohim gjërat më mirë se sa janë sepse askujt nuk i pëlqen të merret me mbeturina, të gjithëve u pëlqen të merren me lule. Se është kaq e thjeshtë e tregojnë raste të shumta të dhunës në familje ku gratë vuajnë dhunë të tmerrshme, jo vetëm sepse nuk kanë forcë apo guxim të kundërvihen, por shumë prej tyre nuk mund ta pranojnë me veten se gjërat janë kaq keq, sepse është shumë më lehtë të mashtrojnë veten se  gjërat në të vërtetë janë më mirë se sa janë.

Kështu Perëndimi mashtroi veten në Ukrainë, kështu mashtroi veten në Moldavi, kështu mashtron veten në Serbi dhe në Ballkan. Dhe pastaj vetëdijësimi është shpesh shumë i dhimbshëm sepse thjesht tani duhet të kuptoni që nuk keni lule që mbajn aromë, por keni mbeturina që kundërmojnë. Tani në vend që të pranoni që keni një ditë që do të jetë e bukur dhe do ta shijoni, tani duhet të pranoni që nesër do të keni një ditë ku do të duhet të merreni me ato mbeturina.

Është shumë e vështirë të ndryshosh vetëdijen, në politikë sidomos. Sepse politikanët jetojnë duke i portretizuar gjërat si të shkëlqyera, të mira. Kjo është arsyeja numër një pse Perëndimi nuk i njeh këto gjëra në Serbi dhe në Ballkan.

Një arsye tjetër është se fillimisht duhet të kuptojmë se ku jemi, çfarë jemi dhe sa të mëdhenj jemi. Ne jemi po aq të rëndësishëm për Perëndimin sa Linhestein për rajonin. Këto janë përmasat. Për sa kohë që Linhestein nuk na krijon problem këtu në Ballkan, ne nuk kemi perceptim se ai ekziston. Vetëm kur Linhestein bëhet problem, ne e kuptojmë se ekziston. Dhe siç e shihni, dhe këtë Vuçiq është i vetmi që e ka dalluar duket në rajon, prandaj ka një politikë përshkallëzimi dhe de-përshkallëzimi – tërheq vëmendjen me përshkallëzim dhe thotë se këtu do të ketë problem dhe më pas paraqitet si faktor i de-përshkallëzimit dhe më pas paraqitet si zgjidhje e atij problemi, i cili mund të ekzistojë ose të mos ekzistojë ose nëse e ka, e ka krijuar.

Këtu në Ballkan është një detyrë e madhe për ne që të bashkohemi dhe t’ua shpjegojmë këto gjëra atyre që janë më të mëdhenj se ne, ashtu siç duhet t’i shpjegojë një fëmijë prindit se ka një problem. Ndonjëherë nuk është e lehtë t’i shpjegosh një fëmije, ai nuk mund të shpjegojë, prindi ndonjëherë nuk kupton, është i zënë me detyrime të tjera, duke u marrë me Ukrainën, Kinën dhe Tajvanin, duke u marrë me disa gjëra të tjera. Na takon neve që të bashkohemi dhe të bashkohemi dhe përmes një pjese të bashkëpunimit tonë ndërnacional, ndërkombëtar dhe ndërballkanik t’i rregullojmë këto gjëra, t’i shpjegojmë në atë mënyrë Perëndimit dhe pastaj t’i kërkojmë Perëndimit mbështetje për zgjidhjen e këtyre problemeve tona këtu. Sepse është në interesin e përbashkët të secilit vend që të ketë paqe këtu, të ketë pajtim, që në vend që të konkurrojmë se kush do të ketë më shumë huliganë në barrikada, të fillojmë të garojmë se kush do të ketë më shumë matematikan në Kembrixh.

Kjo është e ardhmja e vendeve tona, kjo është ajo që ne mund të bëjmë vetëm dhe nuk do të jemi në gjendje të shpjegojmë veten, ne duhet të krijojmë një organizatë apo platformë transnacionale përmes së cilës do t’i shpjegojmë Perëndimit. Dhe kur të shpjegojmë, jam i sigurt se atëherë politika perëndimore këtu do të ndryshojë ndjeshëm, sepse ata do të shohin se këtu kanë njerëz me të cilët mund të bisedojnë, që po punojnë në këto projekte që janë shumë të rëndësishme dhe që zgjasin. Mos harroni se projekti i BE-së nuk filloi në Mastriht, projekti i BE-së është 300 vjet i vjetër, ai mbijetoi madje edhe dy luftëra botërore, vuajtje të mëdha dhe përsëri ai projekt u përfundua më në fund, ende jo plotësisht, por pothuajse i përfunduar. Po kështu, projekti i paqes në Ballkan do të përfundojë një ditë dhe nuk do të braktiset kurrë. Dhe na takon ne ta bindim Perëndimin se do të jetë vërtet kështu.

The Geopost: Sipas strategëve ushtarakë, Putini po e humbë luftën në Ukrainë. Çfarë është ajo që mund të zgjasë mbretërimin e tij? Çfarë mund të presim në vitin 2023?

Sundimi i tij është krejtësisht i parëndësishëm, sepse kur të vdesë Putin, do të vijë një Putin i ri. Sepse sistemi i zëvendësimit të krerëve të shtetit në Rusi është i tillë që askush tjetër nuk mund të vijë. Do të thotë, nuk mund të vijë Nemtsov (lideri i vrarë i opozitës ruse, Boris Nemtsov), nëse shfaqet një Nemtsov i ri, ai do të vritet. Pra, pas Putinit, një Putin i ri po vjen tek ne. Ai Putin i ri sigurisht do të ketë vetëm gënjeshtra të reja. Gënjeshtra do të jetë një mik i cili ndoshta do ta bindë Perëndimin se Rusia nuk mendonte kështu në vitin 2022. Meqë sigurisht e humbi luftën, nuk ka asnjë dilemë.

GDP-ja e Rusisë në nivel botëror merr tre ose katër përqind, dhe Rusia thotë se është në luftë kundër NATO-s dhe NATO merr 60 ose 70 përqind të PBB-së së saj. NATO ka një miliard banorë, banorët më të pasur, ndërsa në Rusi ka 142 milionë qytetarë të varfër, përveç atyre të paktëve në Moskë dhe Shën Petersburg. Kapacitetet për prodhimin e pajisjeve ushtarake dhe armëve kur krahasojmë Perëndimin dhe Lindjen janë si të krahasosh një fëmijë pesëvjeçar dhe Tyson. Perëndimi ka miratuar një strategji të thjeshtë në Ukrainë që duket kështu – për shkak të armëve bërthamore që ka Rusia, ne nuk mund të dërgojmë direkt tanket dhe avionët tanë atje, sepse si e dimë ne se çfarë do të bëjnë të çmendurit në Kremlin.

Po dërgojmë armë pa ushtarët tanë dhe presim që Rusia të lodhet plotësisht në atë front, gjë që do të ndodhë sepse ata po vdesin dhe po rraskapiten, edhe Ukraina po lodhet, por ka mbështetjen e Perëndimit. Dhe pastaj, kur Rusia të jetë e lodhur mjaftueshëm, Rusia do të detyrohet në tryezën e bisedimeve. Dhe tani që nuk keni më avionë apo njerëz, të gjithë keni vdekur, ejani dhe uluni në tryezën e bisedimeve për të lëvizur më shumë nga Ukraina dhe për t’u kthyer në Rusi. Dhe për sa i përket Moskës, ne nuk mund të mashtrohemi. Vladimir Putin është një agjent i KGB-së, i cili e edukoi, i mësoi gjithçka, ai i detyrohet besnikërisë së tij KGB-së. Dikur KGB përgjithmonë KGB.

Për të ardhur në pushtet, ai përdori levat e KGB-së dhe më pas, kur erdhi në pushtet, përdori levat e KGB-së për të eliminuar çdo kërcënim të mundshëm, jo ​​ndaj tij personalisht, por ndaj KGB-së dhe ndaj asaj strukture dhe atij sistemi qeverisës. Dhe kur e përfundoi këtë, ai shkoi në vende të tjera dhe përdori të njëjtat leva për të sunduar vendet e tjera. Për shembull, në Serbi, në Moldavi, për shembull, në disa pjesë të Ukrainës, Janukoviçin e sollën në pushtet, për shembull, në Bullgari, kështu solli presidentin, ne kemi Milanoviç në Kroaci, Orbanin në Hungari dhe kështu me radhë… Ky është ai sistem qeverisjeje dhe ai sistem i ardhjes në pushtet. Tani, sot, në këtë orë që Vladimir Putin do të kishte një atak në zemër dhe vdes, mos kini asnjë dyshim se sistemi që u krijua në KGB, që tani quhet FSB dhe ka një shtrirje pak më të gjerë, se ky sistem e bën të mos ketë një person tjetër për të sjellë në pushtet ose më shumë kandidatë që do të jenë në atë pozicion, kështu që do të zgjidhet vetëm kandidati që do të jetë ndoshta më i mirë për atë moment gjeopolitik.

Nëse ata gjykojnë se kanë nevojë për një kandidat që do t’i kërkojë falje Perëndimit, atëherë ata do të zgjedhin një nga ata pesë kandidatët që e bën më së miri. Nëse ata vlerësojnë se kanë nevojë për një kandidat që do të shtypë më së miri revolucionet në Rusi, atëherë ai kandidat do të jetë presidenti. Por, gjithmonë do të ketë një kandidat nga i njëjti sistem. Asgjë nuk do të ndryshojë në politikën ruse derisa të prishet struktura dhe sistemi dhe të prishet organizimi i qeverisjes dhe ndryshimi i pushtetit në Moskë. /The Geopost/

EMISIONET