Sa kohë mund të qëndrojë në frigorifer ushqimi i Vitit të Ri?

Sa kohë mund të qëndrojë në frigorifer ushqimi i Vitit

Në periudhën pas Vitit të Ri, frigoriferët tanë janë plot me ushqime të mbetura. Pyetja se sa kohë është e sigurt për të ruajtur mbetjet e ushqimeve është një pyetje e zakonshme këto ditë.

Sipas agjencive të sigurisë ushqimore, peshku dhe mishi i gatuar mund të ruhen në frigorifer për tre deri në katër ditë. Në rastin e produkteve të qumështit, përgjigja varet nga përbërësit e përdorur në gjellë. Për shembull, djathi zgjat më shumë se kremi i qumështit.

“Sa kohë i ruani mbetjet në frigorifer varet nga disa faktorë, duke përfshirë temperaturën e frigoriferit tuaj, freskinë e ushqimit para Vitit të Ri. Është e sigurt për të mbajtur ushqimin për disa ditë pas Vitit të Ri, për aq kohë sa të ruhet në frigorifer dhe të ruhet siç duhet. Por kontrolloni erën dhe pamjen e ushqimit para çdo përdorimi”, tha doktor Babak Ashrafi.

Temperatura në pjesën më të ftohtë të frigoriferit duhet të jetë nën pesë gradë Celsius. Nëse konsumoni mish që ka qenë në temperaturë më të lartë ose ka qëndruar për një kohë të gjatë, rrezikoni të helmoheni.

“Lënia e mishit në temperaturën e dhomës ose mosftohja e tij mjaftueshëm mund të nxisë rritjen e baktereve dhe të çojë në sëmundje të shkaktuara nga ushqimi”. “Disa baktere, si salmonela dhe E. coli, mund të rriten në mish dhe të shkaktojnë të vjella, diarre dhe dhimbje stomaku”, shpjegoi ai.

Nëse ushqimi ka erë të keqe ose nuk duket mirë, hidheni. Nëse nuk jeni të sigurt, përsëri këshillohet ta hidhni. Është opsion më i mirë se rreziku i helmimit.

EMISIONET