Prindërit: Pesë fraza toksike që lëndojnë fëmijën tuaj – duken të pafajshëm, por nuk janë

Prindërit: Pesë fraza toksike që lëndojnë

Fëmija mund ta çojë prindin në ekstreme. Sjellja e keqe, të bërtiturat dhe tërbimet, të mbyturit gjatë gjithë ditës, shpesh duken jashtë kontrollit dhe, jo rrallë, fjalët dhe të folurit “të pafajshëm” që një prind do të thotë për ta qetësuar mund ta mbushin atë me ndjenja turpi, duke i thyer vetëbesimin që po përpiqet. për të ndërtuar.

Doktoresha Tovah Klein, psikologe fëmijësh dhe Drejtore e Qendrës së Zhvillimit të Fëmijëve në Kolegjin Barnard në Nju Jork, thekson sa më sipër, duke theksuar se çdo frazë që duket se kritikon sjelljen ose ndjenjat e fëmijës është problematike.

Turpi mund të bëhet toksik për një fëmijë të vogël, sepse ai e mban me vete: “Nuk duhet ta bëj siç duhet. Nuk duhet ta provoj”, thotë ai për bisedat që do të bëhen fara e vetëdyshimit për fëmijën.

Sipas gjetjeve të hulumtimit , poshtërimi i fëmijës për diçka që ka bërë ose ka menduar mund të krijojë ndjenja negative për veten e tij, për të besuar se ai nuk mund të ndryshojë.

Pesë fraza toksike që e lëndojnë fëmijën

Në shumicën e rasteve, shpjegon Dr. Klein, prindërit nuk kanë ndërmend ta turpërojnë fëmijën. Mjafton vetëm një grimasë, një rrotullim sysh ose një gulçim frustrimi.

Komentet kritike ndaj fëmijës sepse ai është në humor të keq ose nuk dëshiron të shkojë në darkë me gjyshërit e mërzitin atë dhe e lënë me pyetjen ” a ka diçka që nuk shkon me mua ?”.

Katër alternativa të shëndetshme

Sipas psikologes së fëmijëve, prindi mund të bëjë një hap prapa dhe të pyesë veten se çfarë po ndodh me të dhe të ndjejë zemërim dhe zhgënjim për fëmijën.

“Mos harroni se fëmijët, ashtu si të rriturit, janë bërë të përjetojnë emocione të ndryshme, ndonjëherë pozitive dhe shpesh jo aq shumë”, shpjegon ai, duke sugjeruar në vend të frazave të mësipërme shembujt e mëposhtëm që tregojnë mirëkuptim dhe ndjeshmëri më të madhe :

”Ti nuk dëshiron ta bësh këtë tani. e kuptoj. Por ne duhet të shkojmë”

”Nëse duket e vështirë, unë do të ndihmoj”

”Uroj që ne ta bëjmë këtë”

”A do të shkojmë për një shëtitje; e kuptoj. Për fat të keq, nuk është e mundur për momentin’.

Fëmija dëshiron të ndiejë se ka mirëkuptim për atë që ndjen, që prindërit të tregojnë ndjeshmëri, por edhe se planet nuk mund të ndryshohen sepse e ka këtë shpërthim.

Nëse është e nevojshme, ju mund ta ”injoroni me dashamirësi” fëmijën që sillet keq. Në vend që të përpiqeni të menaxhoni sjelljen e tij, lëreni të kalojë. Thuaj diçka si, ‘Do të vishem dhe do të kthehem të të marr pas pak’, këshillon ajo.

Së fundi, nëse prindi e ka humbur durimin dhe ka thënë gjëra për të cilat është penduar, ai duhet të pranojë gabimin e tij për të rivendosur marrëdhënien e besimit me fëmijën, duke thënë për shembull ”ishte shumë e vështirë. Ngrita zërin, ti u mërzite… Dhe tani jemi përsëri mirë’.

EMISIONET