A janë të dobishme thashethemet në punë? Ja si duhet ti trajtoni bisedat me kolegët dhe të shmangni keqkuptimet mes jush

A janë të dobishme thashethemet në punë? Ja si duhet ti

Le ta pranojmë të gjithë, thashethemet konsiderohen kripa dhe piperi i vendit të punës, si dhe një kënaqësi mes miqve dhe kolegëve.

Ndonëse secili mund të jepte përkufizimin e vet apo ta karakterizonte si “interes social”, studiuesit i konsiderojnë thashethemet si komente negative që bëhen për një person kur ai mungon.

Thashethemet përdoren si një mjet për të theksuar atë që nuk mund të thuhet në një mjedis pune, duke i afruar njerëzit, duke ndërtuar një ndjenjë besimi, përveç rasteve kur për shembull thashethemet janë edhe për ne.

Sa problematike janë thashethemet?

Sipas psikologëve dhe studiuesve, problemi fillon me mungesën e individit. Në këtë mënyrë, ai nuk mund të përgjigjet apo të shpjegojë qëndrimin e tij. Akoma më keq, ai mund të mos marrë vesh kurrë për fjalët që i thuhen pas shpine.

Si rezultat, krijohet një imazh i shtrembëruar i personit , duke ndikuar në imazhin që kemi krijuar për atë person, veçanërisht nëse nuk ka përvojë personale me personin në fjalë.

Një problem tjetër i mundshëm me thashethemet është se ndjenjat negative të thashethemit shfryhen pa diskutuar shqetësimet e tyre me personin që duhet t’i diskutojë ato, në mënyrë që të zgjidhen keqkuptimet.

Në sipërfaqe, thashethemet duket se largojnë vëmendjen nga sjellja ose performanca e punës së thashethemdhënësit.

Megjithatë, ekziston fenomeni i njohur në psikologji si paragjykimi i vetë-shërbimit, ose tendenca që ne të gjithë kemi për t’i dhënë vetes përfitimin e dyshimit dhe për ta parë veten përgjithësisht më pozitivisht sesa do të kërkonte një vlerësim objektiv. Pra, nëse bëjmë thashetheme për ndonjë sjellje ose tipar që ne vetë e shfaqim, por nuk e njohim ose nënvlerësojmë në vetvete, dëgjuesit mund ta shohin si hipokrizi.

Në psikologji, ekziston gjithashtu fenomeni i konsensusit të rremë, ku ne priremi të supozojmë ose mbivlerësojmë se të tjerët i shohin gjërat njësoj si ne. Pra, komentet thashetheme mund të duken sikur thjesht po transmetojmë të vërtetën e vetëkuptueshme, por nëse dëgjuesit nuk e shohin atë në të njëjtën mënyrë, ata mund të përfundojnë duke na parë negativisht pa e zbuluar atë.

A ka thashetheme të shëndetshme?

Sipas psikologëve dhe studiuesve, fillimisht mund të jeni më të vetëdijshëm për fjalët tuaja kur flisni për njerëz që nuk janë të pranishëm. Cilat janë motivimet tuaja? A do të thoshit të njëjtat gjëra, në të njëjtën mënyrë, nëse ai person do t’i dëgjonte ato?

Nëse, nga ana tjetër, e kuptoni se jeni duke u përfolur, mund të jetë e nevojshme të ndani përvojën ose mendimin tuaj të ndryshëm nëse është e rëndësishme për ju që të mos keqkuptoheni.

EMISIONET