Zbulohet “egërsira” e detit, ''terrorizuesi i oqeaneve'' i 150 mln viteve më parë

Zbulohet “egërsira” e detit, ''terrorizuesi i

Kafka e një përbindëshi kolosal të detit është gjetur në shkëmbinjtë e Bregut Jurasik të Dorset.

Kjo kafkë i përket një pliosauri, një zvarraniku detar i egër që terrorizoi oqeanet rreth 150 milionë vjet më parë.

Fosili 2 metra i gjatë është një nga ekzemplarët më të plotë të llojit të tij të zbuluar ndonjëherë dhe po jep njohuri të reja për këtë grabitqar të lashtë.

Nuk ka një ekzemplar askund tjetër që të përputhet me të, beson paleontologu vendas Steve Etches.

"Është një nga fosilet më të mira që kam punuar ndonjëherë. Ajo që e bën atë unik është se është i plotë," i tha Etches, BBC News.

"Nofulla e poshtme dhe kafka e sipërme janë të lidhura së bashku. Dhe pse shumë pjesë mungojnë, ka çdo kockë të pranishme.' 

Kafka e gjatë të jep një ndjenjë se sa e madhe duhet të ketë qenë krijesa në përgjithësi.

Nuk mund të mos përqendrohesh te 130 dhëmbët e tij, veçanërisht ata në pjesën e përparme.

Të gjata dhe të mprehta, ata mund të vrisnin me një pickim të vetëm. Pjesa e pasme e çdo dhëmbi është e shënuar me kreshta të imta.

 Këto do ta kishin ndihmuar bishën të shponte mishin dhe më pas të nxirrte shpejt këpurdhët e saj si kamë, gati për një sulm të dytë të shpejtë.

Mënyra se si u gjet kjo kafkë fosile është e jashtëzakonshme.

Filloi me një gjetje të rastësishme gjatë një shëtitjeje përgjatë një plazhi pranë Gjirit Kimmeridge në bregdetin e famshëm Jurasik të Trashëgimisë Botërore të Anglisë jugore.

Miku i Steve Etches,  Phil Jacobs, hasi në majën e feçkës së pliosaurit të shtrirë në zall. Shumë i rëndë për t'u mbajtur, ai thërriti Steve dhe dyshja montuan një barelë të improvizuar për ta transportuar fosilin pa u dëmtuar.

Paleobiologia Prof Emily Rayfield ka ekzaminuar tashmë hapjet e mëdha rrethore në pjesën e pasme të kokës. Ata i tregojnë asaj për madhësinë e muskujve që vepronin në nofullat e pliosaurit dhe forcat e krijuara kur goja e tij mbyllej dhe shtypte prenë e tij.

Në pjesën e sipërme, kjo del në rreth 33,000 njuton. Për kontekstin, nofullat më të fuqishme në kafshët e gjalla gjenden në krokodilët e ujit të kripur, në 16,000 njuton.

EMISIONET