OKB: Në 2022, më shumë se 250 milionë njerëz në botë u përballën me krizën e rëndë ushqimore

Në vitin 2022, më shumë se 250 milionë njerëz në botë u përballën me urinë më të rëndë në mes të një krize globale të përshkallëzimit të ushqimit.

OKB: Në 2022, më shumë se 250 milionë njerëz në

Ndër faktorët kryesorë të këtij fenomeni, OKB-ja përmend luftën e Rusisë kundër Ukrainës, e cila ka rritur çmimet e ushqimeve në mbarë botën, si dhe konfliktet e ndryshme që kanë shkaktuar gjithashtu një ndikim të tmerrshëm në aftësinë e njerëzve për të gjetur ose për të përballuar ushqimin. Ndikimi i vazhdueshëm i pandemisë COVID-19 dhe ndryshimet klimatike e kanë përkeqësuar gjithashtu krizën.

Sipas të dhënave të publikuara nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, viti i kaluar ishte viti i katërt radhazi që numri i njerëzve që përballen me pasiguri ushqimore u rrit ndjeshëm.

Në vitin 2022, të paktën 258 milionë njerëz në 58 vende u përballën me pasiguri akute ushqimore, e cila kërcënon drejtpërdrejt jetesën dhe jetën e njerëzve.

Vihet re se më shumë se 35 milionë fëmijë nën moshën pesë vjeç në 58 vende kanë vuajtur nga shpërdorimi. Më shumë se nëntë milionë prej tyre ishin në gjendje të rëndë.

Ndër vendet që përballen me krizat më të rënda janë Republika Demokratike e Kongos, Etiopia, Afganistani, Jemeni, Siria, Sudani, Nigeria dhe Pakistani.

Në 12 vende, kriza e ushqimit u shkaktua nga kushtet ekstreme të motit dhe klimës. Kjo krizë preku 57 milionë njerëz. Pakistani përjetoi përmbytje të rënda në vitin 2022, duke prekur rreth 33 milionë njerëz.

“Invazioni rus i Ukrainës, një prodhues i madh i grurit, misrit dhe vajit të lulediellit, çoi në një rritje të madhe të çmimeve të ushqimeve vitin e kaluar, i cili arriti nivele rekord. Edhe pse indeksi i çmimeve mesatare tani është kthyer pothuajse në nivelet e para luftës, ndikimet janë ende duke u ndjerë dhe ka ende një ndërprerje serioze të eksporteve”, thuhet në raport.

Siç është raportuar, më 24 shkurt 2022, Rusia filloi një pushtim në shkallë të plotë të Ukrainës. Si rezultat i bllokadës ruse në Detin e Zi, më shumë se 22 milionë tonë drithë u bllokuan në portet e Ukrainës, pjesa më e madhe e të cilave ishte menduar për Programin Botëror të Ushqimit të OKB-së.

Më 22 korrik 2022, një marrëveshje u nënshkrua në Stamboll pas një takimi katërpalësh midis Ukrainës, Turqisë, OKB-së dhe Rusisë, e cila lejon eksportin e grurit dhe ushqimeve të tjera nga portet ukrainase.

Megjithatë, procesi i dërgimit të anijeve me grurë ukrainas bllokohet vazhdimisht nga Rusia. Ka një radhë anijesh në ngushticën e Bosforit për shkak të bllokimit nga Rusia të kalimit të transportuesve me shumicë me grurin ukrainas. OKB-ja, Turqia dhe Ukraina po bëjnë çdo përpjekje për të rifilluar plotësisht marrëveshjen e grurit.

Ministri i Mbrojtjes Kombëtare i Turqisë, Hulusi Akar, tha se në Stamboll do të mbahet një takim për vazhdimin e Iniciativës së Kokrrave të Detit të Zi në nivel të zëvendësministrave të mbrojtjes të Ukrainës, Turqisë dhe Rusisë.

EMISIONET