Suedia do të mbështesë Ukrainën në rrugën e saj drejt BE-së

Suedia do të mbështesë Ukrainën në rrugën e saj

Suedia do t’i ofrojë ndihmë Ukrainës në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE, si dhe në çështjen e kthimit të fëmijëve të dëbuar ilegalisht në Federatën Ruse.

Këtë e deklaroi kryeministri suedez Ulf Kristersson në një konferencë të përbashkët për shtyp me presidentin e Ukrainës dhe liderët e Evropës Veriore në Helsinki më 3 maj.

“Ne vazhdojmë të mbështesim procesin e anëtarësimit të Ukrainës bazuar në merita dhe të ndihmojmë në përpjekjet reformuese që do t’i hapin rrugën Ukrainës për të filluar bisedimet e pranimit në BE,” tha kreu i qeverisë suedeze, duke e quajtur vendimin për t’i dhënë Ukrainës statusin e një kandidati. për anëtarësimin në BE “historik”.

Ai shtoi se gjatë presidencës suedeze të BE-së, vendi po punon për të siguruar që Rusia të mbahet përgjegjëse për krimet e kryera kundër Ukrainës, veçanërisht për krimin e agresionit. Në të njëjtën kohë, kryeministri theksoi të drejtat e fëmijëve ukrainas, të cilët Rusia i transferoi me forcë në territorin e saj.

“Kjo duhet të ketë pasoja. Suedia ishte vendi i parë i BE-së që propozoi sanksione në këtë bazë. Dhe ne do të vazhdojmë përpjekjet tona për të adresuar këtë çështje thellësisht shqetësuese. Në qershor do të organizojmë një takim të nivelit të lartë për mbrojtjen e fëmijëve,” Kristersson tha.

Sipas kreut të qeverisë, takimi do të përqendrohet në ofrimin e ndihmës ligjore për Ukrainën në çështjen e mbrojtjes së fëmijëve në sfondin e “luftës së paqytetëruar të Rusisë”.

Kristersson shtoi se Suedia mirëpret hapat e rëndësishëm të ndërmarrë nga Bashkimi Evropian për t’i dhënë Ukrainës municion. Ai tha se mbështetja e Ukrainës në sfondin e agresionit rus është “detyra më e rëndësishme e BE-së dhe një çështje ekzistenciale”, sepse Ukraina po lufton për lirinë e të gjithë evropianëve.

Sipas kreut të qeverisë, Suedia tashmë ka mobilizuar rreth 2 miliardë euro ndihmë dypalëshe, duke i ofruar Ukrainës sasi të konsiderueshme armësh sulmuese, duke përfshirë IFV, tanke, sisteme moderne të mbrojtjes ajrore, si dhe trajnimin e ushtrisë ukrainase. Vendi do të vazhdojë të ofrojë ndihmë për Ukrainën për aq kohë sa të jetë e nevojshme, siguroi ai.

Presidenti Zelensky mbërriti në Finlandë të mërkurën, ku mori pjesë në samitin Ukrainë-nordik.

EMISIONET