Ministri i Financave i Gjermanisë kundër rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak

Ministri i Financave i Gjermanisë kundër rikthimit të

Ministri i Financave i Gjermanisë, Christian Lindner tha se ai është kundër rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak për të forcuar ushtrinë e vendit, Bundeswehr.

“Kostot ekonomike të shërbimit të detyrueshëm ushtarak do të ishin shumë të larta duke pasur parasysh mungesën e fuqisë punëtore në një shoqëri të plakur”, tha Lindner. Në vend të kësaj, Lindner bëri thirrje për një rezervë më të fortë ushtarake për Bundeswehr-in.

Ministri i Mbrojtjes Boris Pistorius aktualisht po shqyrton modelet e shërbimit të detyrueshëm ushtarak duke shqyrtuar praktikën që zbatohet në vendet skandinave.

Në Suedi, për shembull, grupe të tëra regjistrohen dhe kontaktohen – më pas një përzgjedhje fillestare shqyrtohet dhe testohet për shërbim, d.m.th. hartohet. Vetëm disa persona nga ky grup shërbejnë më pas në ushtri.

“Alternativa më e mirë për shërbimin e detyrueshëm ushtarak, që po diskutohet përsëri, është një rezervë e forcuar. Qytetarëve duhet t’u bëhet e mundur një angazhim vullnetar për të shërbyer rregullisht në Bundeswehr për një periudhë më të gjatë kohore së bashku me punët e tyre civile”, tha Lindner.

“Kjo është gjithashtu mënyra për të përfshirë ekspertë për të rekrutuar në fusha të tilla si mbrojtja kibernetike”, tha ai.

“Një rezervë e forcuar duhet të jetë mjaft tërheqëse përmes përvetësimit të kualifikimeve që punëdhënësit të mbështesin edhe një angazhim përkatës”, tha ai.

Shërbimi i detyrueshëm ushtarak u pezullua në Gjermani në korrik 2011 pas 55 vitesh nën drejtimin e ministrit të Mbrojtjes së atëhershme Karl-Theodor zu Guttenberg.

Megjithatë, është ende e përcaktuar me ligj që shërbimi i detyrueshëm ushtarak për burrat do të rivendoset në rast të trazirave civile dhe mbrojtjes kombëtare.

EMISIONET