Dënohen dhe shqiptarët, 2200 vite burg në megaprocesin "Rinascita Scott". Merret vendimi i shkallës së parë ndaj 338 personave

Ora News zbardh emrat e shqiptarëve nën akuzë në një nga processt më të mëdha kundër mafias kalabreze Ndrangheta.

Alfred Lucaj lindur në Shqipëri më 26/05/1979, dënohet me 5 vite e 10 mijë euro gjobë. Akuza kish kërkuar 17 vite burg.

Eduart Tahiraj i njohur dhe me emrin Dhimitër Lutaj lindur në Shqipëri më 22/10/1971 dënohet me 6 vite e 3 muaj burg, e 16 mijë euro gjobë. Akuza kish kërkuar 16 vite e 6 muaj burg.

Floriand Tahiraj lindur në Vlorë më 22/02/1983 u la i lirë. Akuza kërkoi 16 vite e 9 muaj burg.

Robert Lazaj dënohet me 18 vite e 6 muaj burg. Akuza kërkoi 22 vite burg.

Me 11 burg është dënuar dhe ish parlamentari i Forza Italia Gisnluca Pittelli.

Me 30 vite burg janë dënuar bosët mafiozë Saverio Razionale, i San Gregorio d'Ippona e Domenico Bonavota, boss i Sant'Onofrio.

Mes të denuarve dhe nje ish financierë e ish tenent kolonel i repartit të Karabinierëve.

Ky megaporces është rrjedhë e operacionit të koduar "Rinascita Scott" i cili ka u ekzektua më dhjetor të 2019 pas disa vitesh hetimi të antimafias italiane.

Roli i shqiptarëve ishte furnizimi i ndranghetistëve me marijuanë e hashash që vinte nga Shqipëria përmes portit të Barit, Trafikimi realizohej përmes një grupi trafikantësh shqiptarë me bazë në veri të Italisë, shumica e të cilëve në rajonin Toskana.

Faza paraprake e blerjes së drogës nga Brazili e Shqipëria organizohej nga persona të caktuar "broker" të cilët kontraktonin drejtëpërdrejtë me kartelet e drogës si në Brazil dhe në Shqipëri e ishin garancia si për cmimin e saj ashtu dhe për transportin e shpërndarjen me shumicë.

Mega procesi ka vënë nënë arrest jo vetëm trafikantë armësh e droge e bosa amfiozë, por dhe ish parlamentarë e eksponentë të politikës italiane e të politikës lokale kalabreze nga forca të ndryshme si të Partisë Demokratike, Forza italia, PSI, janë arrestuar avokatë e profesionistë si dhe dy drejtues të policisë italiane.

Ky operacion ka goditur vecanërisht klanet mafioze ndranghetiste Mancuso, Lo Bianco Barba, Pugliese, Pardea-Camillo-Macri, La Rossa e shumë të tjerë.

Cila është rëndësia e këtij procesi?

Numri i madh i personave të vënë nën hetim, e mjaft ndryshe nga megaprocesi i Palermos i zhvilluar në kohën e prokuratorëve të antimafias Falcone e Borselino e që konfirmon aftësinë e aktivitetit të Ndranghetas si një organizatë e rrënjëzuar fort në territorin italian, me një shtrirje planetare të aktivitetit të saj duke u shërbyer nga një netëork i gjerë profesionishtësh, politikanë, nëpunës shteti e  sipërmarrës.

Nën pranga janë vënë 12 bosa të mafias kalabreze e ndër më të rëndësishmit është Lugi Mancuso, i konsideruar kapo bossi i cili që dhe motivi i nisjes së hetimeve të operacionit Rinascita Scott.

Dalja e tij nga burgu pas 19 vitesh heqje lirie e monitorimi e vëzhgimi që antimafia i bëri për mjaft kohë lëvizjeve të Mancusos, bëri që të zbardhen lidhjet e aktiviteti disa vjecarë i ndraghetistëve me bazë kyce në territorin e Vibo Valentia.

Vecantia e këtij procesi është se 5 fëmijë të bosave mafiozë të ndranghetas janë penduar, e janë shmdërruar në bashkëpunëtorë të drejtësisë duke rrëfyer detaje të rëndësishme për hetuesit.

 Mjaft i lartë në këtë proces është dhe numri i personave që kanë vendosur të bashkëpunojnë me drejtësisnë.

Janë 58 të penduar. mes të cilëve  është dhe një ish partnere e një bosi mafioz.

 Të gjesh të penduar brenda mafias kalabreze ndrangheta është një gjë e rrallë pasi kjo mafia është ngritur e bazohet në lidhjet e gjakut, në lidhjet familjare.

Ndaj të arrestuarve rëndojnë majft akuza të bazuar në 913 akte të cituara nga prokuroria e antimafias, si trafiqe të paligjshme, riciklim korrupsion, zhvatje, mashtrim, dhunë fizike etj.

Në dosjen hetimore të këtij megarpocesi dëshmohet se mjaft profesionistë në shumë sektorë të ekonomisë e shoqërisë italiane janë vënë në shërbim të bosave mafiozë, po ashtu dhe personalitete të politikës lokale, por ish parlamentëarë të njohur. Në këtë proces janë përfshirë gjithashtu dhe punonjës të forcave të rendit deri tenent kolonel të Policisë që gajtë përgjimeve zbardhet se informonte familjet mafioze mbi hetimet që kyrente Guardia di Finanza.

Hetimet e megaprocesit Rinscita Scott po zbardhin se Ndrangheta zotëron një kapital të madh,

Shumë pak investime bën në Kalabri e mjaft kapitale investon në vende të tjera të botës,

Paratë e drogës që ajo ofron kudo shihen më shumë si një mundësi se sa një kërcënim.

Ndrangheta ka në zotërim mijëra miliarda euro që i investon në ato vende ku ka më pak rezistencë.

 "Rinascita Scott", vë nën bankën e të akuzuarve rreth 325 persona, mafiozë e bashkëpuëntorë me ndranghetan, të përfaqësuar nga një ushtri prej 600 avokatësh mbrojtës. Mes të të arrestuarve janë dhe 8 shqiptarë;

Orkind Cobaj i lindur në Shqipëri më 20/08/ 1992 e i shpallur në kërkim;

Ydaj Hoxhaj, lindur në Shqipëri më 04/01/ 1991;

Robert Lazaj lindur në Mekat të Vlorës më 29/08/1972;

Alfred Lucaj lindur në Shqipëri më 26/05/1979;

Lulëzim Shkurtaj lindur në Shqipëri më 27/05/1987;

Eduart Tahiraj i njohur dhe me emrin Dhimitër Lutaj lindur në Shqipëri më 22/10/1971;

Floriand Tahiraja lindur në Vlorë më 22/02/1983;

Lavdosh Serani lindur në Shqipëri më 01/06/1975.

Ky megaporces është rrjedhë e operacionit të koduar "Rinascita Scott" i cili ka u ekzektua më dhjetor të 2019 pas disa vitesh hetimi të antimafias.

Roli i shqiptarëve ishte furnizimi i ndranghetistëve me marijuanë e hashash që vinte nga Shqipëria përmes portit të Barit, Trafikimi realizohej përmes një grupi trafikantësh shqiptarë me bazë në veri të Italisë, shumica e të cilëve në rajonin Toskana. Faza paraprake e blerjes së drogës nga Brazili e Shqipëria organizohej nga persona të caktuar "broker" të cilët kontraktonin drejtëpërdrejtë me kartelet e drogës si në Brazil dhe në Shqipëri e ishin garancia si për cmimin e saj ashtu dhe për transportin e shpërndarjen me shumicë.

Mega procesi ka vënë nënë arrest jo vetëm trafikantë armësh e droge e bosa amfiozë, por dhe ish parlamentarë e eksponentë të politikës italiane e të politikës lokale kalabreze nga forca të ndryshme si të Partisë Demokratike, Forza italia, PSI, janë arrestuar avokatë e profesionistë si dhe dy drejtues të policisë italiane. Ky operacion ka goditur vecanërisht klanet mafioze ndranghetiste Mancuso, Lo Bianco Barba, Pugliese, Pardea-Camillo-Macri, La Rossa e shumë të tjerë.

Cila është rëndësia e këtij procesi?

Numri i madh i personave të vënë nën hetim, e mjaft ndryshe nga megaprocesi i Palermos i zhvilluar në kohën e prokuratorëve të antimafias Falcone e Borselino e që konfirmon aftësinë e aktivitetit të Ndranghetas si një organizatë e rrënjëzuar fort në territorin italiane e me një zgjerim planetarë të aktivitetit të saj e që që shërbehet nga një netëork i gjerë profesionishtësh, politikanë, nëpunës shteti e  sipërmarrës.

Nën pranga janë vënë 12 bosa të mafias kalabreze e ndër më të rëndësishmit është Lugi Mancuso, i konsideruar kapo bossi i cili që dhe motivi i nisjes së hetimeve të operacionit Rinascita Scott.

Dalja e tij nga burgu pas 19 vitesh heqje lirie e monitorimi e vëzhgimi që antimafia i bëri për mjaft kohë lëvizjeve të Mancusos, bëri që të zbardhen lidhjet e aktiviteti disa vjecarë i ndraghetistëve me bazë kyce në territorin e Vibo Valentia.

Risia e këtij procesi është se pesë fëmijë të bosave mafiozë të ndranghetas janë penduar, e janë shmdërrar në bashkëpunëtorë të drejtësisë duke rrëfyer detaje të rëndësishme për hetuesit. Mjaft i lartë në këtë proces është dhe numri i personave që kanë vendosur të bashkëpunonë me drejtësisnë, gjithsej janë 58 të penduar. mes të cilëve  është dhe një ish partnere e një bosi mafioz.

Të gjesh të penduar brenda mafias kalabreze ndrangheta është një gjë e rrallë pasi kjo mafia është ngritur e bazohet në lidhjet e gjakut, në lidhjet familjare. Ndaj të arrestuarve rëndojnë majft akuza të bazuar në 913 teste të cituara nga prokuroria e antimafias, si trafiqe të paligjshme, riciklim korrupsion, zhvatje, mashtrim, dhunë fizike etj.

Në dosjen hetimore të këtij megarpocesi dëshmohet se mjaft profesionistë në shumë sektorë të ekonomisë e shoqërisë italiane janë vënë në shërbim të bosave mafiozë, po ashtu dhe personalitete të politikës lokale, por ish parlamentëarë të njohur.

Në këtë proces janë përfshirë gjithashtu dhe punonjës të forcave të rendit deri tenent kolonel të Policisë që gajtë përgjimeve zbardhet se informonte familjet mafioze mbi hetimet që kyrente Guardia di Finanza.

Hetimet e megaprocesit Rinscita Scott po zbardhin se Ndrangheta zotëron një kapital të madh,

Shumë pak investime bën në Kalabri e mjaft kapitale investon në vende të tjera të botës,

Paratë e drogës që ajo ofron kudo shihen më shumë si një mundësi se sa një kërcënim.

Ndrangheta ka në zotërim mijëra miliarda euro që i investon në ato vende ku ka më pak rezistencë.

EMISIONET