Athina i përgjigjet Tripolit për zonat detare, letër OKB-së: Libia shkel ZEE-në greke

Athina i përgjigjet Tripolit për zonat detare, letër OKB-së:

Pala greke hedh poshtë pretendimet e Libisë të formuluara në një letër të Misionit të Përhershëm të Tripolit drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, lidhur me dekretin e Presidentit të Egjiptit për përcaktimin e zonave detare.

Sipas burimeve diplomatike, Përfaqësuesi i Përhershëm i Greqisë në OKB i ka dërguar më 24.04.2023 një letër Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, e cila i referohet një letre të Misionit të Përhershëm të Libisë në OKB drejtuar të njëjtit adresues (13.02.2023) në lidhje me një dekret i Presidentit të Egjiptit për përcaktimin e zonave detare të Egjiptit.

Në letrën e përmendur nga AM Libiane, renditen koordinatat dhe një hartë e kufijve detarë lindorë të Libisë, sipas pikëpamjes së qeverisë së Tripolit për gjërat.

Me letrën e Përfaqësuesit të saj të Përhershëm, Greqia hedh poshtë pretendimet e Libisë në lidhje me kufijtë detarë lindorë të Libisë, deri në masën që cenojnë të drejtat sovrane greke, thonë të njëjtat burime.

"Në veçanti, seksioni i kufirit detar lindor i paraqitur nga qeveria e Tripolit në letrën e saj shkel ZEE-në e Greqisë, sipas marrëveshjes dypalëshe Greqi-Egjipt për përcaktimin e ZEE-ve të dy vendeve, e cila u lidh në bazë të së drejtës ndërkombëtare (nënshkruar më 6 gusht 2020).

një pjesë e kufijve detarë lindorë të pretenduar nga qeveria e Tripolit bazohet në një demarkacion të memorandumit turko-libian të vitit 2019 (i pa ratifikuar nga Dhoma e Përfaqësuesve të Libisë), i cili është i pavlefshëm dhe nuk mundet, sipas të njëjtat burime, për të prodhuar efekte juridike, pasi shkel në mënyrë flagrante rregullat themelore të ligjit të detit, siç është e drejta e ishujve për të pasur zona detare, dhe nuk merr parasysh të drejtat sovrane të Greqisë.

Po kështu pretendimet libiane se shkelja flagrante e ligjit ndërkombëtar përbën gjithashtu një kërcënim për paqen dhe stabilitetin në Detin Mesdhe", vunë në dukje burimet diplomatike.

Në letrën e Përfaqësuesit të Përhershëm të Greqisë në OKB, theksohet gjithashtu angazhimi i Greqisë për të zgjidhur çdo mosmarrëveshje për demarkacionin e zonës detare me vendet fqinje me mjete paqësore, në mirëbesim dhe në përputhje me të drejtën ndërkombëtare të detit siç ka bërë tashmë me Italinë dhe Egjiptin.

greqi okb ndarja e detit libi

EMISIONET