Rikthehen në Australi shekuj pas grabitjes nga eksploruresit shtizat e aborigjenëve

Rikthehen në Australi shekuj pas grabitjes nga eksploruresit shtizat e

Shtizat aborigjene që mendohet se janë disa nga artefaktet më të vjetra të mbijetuara nga Australia do do të riatdhesohen në komunitetin Aboriginal La Perouse. Objektet me vlerë të çmuar ritkhehen shekuj më vonë pasi një eksplorues kolonial I vodhi nga Aborigjenët në 1770.

Shtizat fillimisht ishin pjesë e një grupi prej 40 personash të marrë nga Cook nga Kamay, i njohur gjithashtu si Botany Bay, sipas një njoftimi nga Universiteti i Kembrixhit. Të dhënat e Cook tregojnë se ai ua mori shtizat aborigjenëve që jetonin në Australinë lindore pa pëlqimin e tyre.

Pasi Cook u kthye në Angli, katër nga shtizat u paraqitën nga Lord Sandwich në Trinity College. Ata kanë qenë nën kujdesin e Muzeut të Arkeologjisë dhe Antropologjisë të Kembrixhit që nga viti 1914.

Kryetarja e Këshillit të Tokës Aboriginale të La Perouse, Noeleen Timbery, i quajti shtizat "jashtëzakonisht të rëndësishme".

Ato janë një lidhje e rëndësishme me të kaluarën tonë, traditat dhe praktikat tona kulturore dhe me paraardhësit tanë”, tha Timbery.

Cook udhëtoi në Australi dhe Zelandën e Re, duke shënuar kontaktin e parë të njohur evropian me Australinë lindore. Kolonizimi britanik i Australisë rezultoi me futjen e sëmundjeve, zhvendosjen dhe masakrat kundër popullit aborigjen.

Vendimi i Kembrixhit për t'i kthyer shtizat komunitetit La Perouse i bën jehonë vendimeve të fundit të marra nga universitete dhe institucione të tjera kulturore për të kthyer artefaktet artistike dhe kulturore që janë vjedhur ose grabitur.

EMISIONET