Çfarë ndodhi, plazhi në Palestinë mbushet plot me raja

 Çfarë ndodhi, plazhi në Palestinë mbushet plot me raja

Dhjetra raja u hodhën të hënën në një plazh në Rripin e bllokuar të Gazës, ndërsa peshkatarët lokalë palestinezë festuan peshkimin masiv.

Peshqit e rrallë grumbullohen në ujërat e Mesdheut në brigjet e Gazës çdo vit në mars dhe prill.

Përveç peshkimit, shumë duket se lahen në brigjet atje dhe më pas mblidhen nga vendasit që janë të dëshpëruar për të fituar para. Ato mund të shiten për rreth 12 sikla (3,30 dollarë) për kilogram.

Peshkimi është një aktivitet i madh tregtar në Gaza, e cila ka qenë nën një bllokadë të udhëhequr nga Izraeli që nga viti 2007, kur lëvizja islamike Hamas pushtoi territorin.

Në stuhinë e tyre të fundit, peshkatari Bashir Shoueikh kapi më shumë se 10 raja, secila me peshë midis 200 dhe 300 kg (440-660 paund).

"Çdo varkë mban nga 20 deri në 30 nga këta peshq," i tha Shoueikh AFP. "Njerëzve u pëlqejnë shumë."

Zona e peshkimit jashtë Gazës, e përcaktuar nga Izraeli, varion nga 5 deri në 16 milje detare, në varësi të situatës së sigurisë.

Ekzistojnë dy lloje të rajas manta - manta alfredi dhe manta birostris.

Të dyja janë në listën e kuqe të specieve të kërcënuara të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës për shkak të numrit të tyre në rënie.

EMISIONET