Piktura e Mondrian që pritet të shitet 50 mln dollarë

Piktura e Mondrian që pritet të shitet 50 mln dollarë

Një nga pikturat më të vlefshme të Piet Mondrian po del në shitje dhe vlera e saj pritet të shkojë më shumë se 50 milionë dollarë.

"Përbërja nr. II", e cila përmban shenjat artistike të Mondrianit, do të dalë në ankand në Sotheby's më 14 nëntor.

Vepra artistike, me katrorë blu, të kuq, të bardhë dhe të verdhë, po reklamohet nga shtëpia e ankandeve si "një nga veprat më domethënëse dhe më të vlefshme të artistit të ofruar ndonjëherë në treg".

KËTU LAJMET MINUTË PAS MINUTE

"Veprat e rëndësishme të Piet Mondrian rrallë dalin në ankand pasi shumë prej tyre janë vendosur në koleksionet më prestigjioze të muzeut në mbarë botën," tha në një deklaratë të enjten Julian Dawes, kreu i Artit Impresionist dhe Modern, Amerika në Sotheby's.

"Mundësia për të marrë një pikturë të kësaj cilësie është me të vërtetë një rast që ndodh një herë në një brez," shtoi ai.

Piktura, e krijuar në vitin 1930, u hodh në ankand për herë të fundit në vitin 1983. Është një nga tre të vetmet që shfaqin sheshin e kuq dominues në pjesën e sipërme të djathtë. Dy veprat e tjera të artit me këtë veçori janë më të vogla në përmasa dhe mbahen në koleksionet muzeale.

"Përbërja nr. II" mishëron gjithçka që mund të dëshironi nga Mondrian - është një pikturë e rëndësishme, vendimtare për zhvillimin e artit modern dhe emblematike, e karakterizuar nga një ndjenjë e qetë kompozicionale, ekuilibër dhe rregull hapësinor, dhe me origjinë të shkëlqyer", tha Dawes.

"Vepra gumëzhin me një elektricitet që pasqyron energjinë e pikturës në Evropën e kësaj kohe dhe mbetet po aq jetike sa ishte kur u pikturua gati 100 vjet më parë", shtoi ai.

Stili unik gjeometrik dhe qasja moderne e Mondrian i paraprinë ngritjes së artit abstrakt në vitet 1940 dhe 1950.

EMISIONET