Zbardhen dosjet e FBI-së/ si u planifikua komploti për të vrarë Mbretëreshën gjatë vizitës në SHBA

Zbardhen dosjet e FBI-së/ si u planifikua komploti për të

Një dosje e FBI-së ka zbuluar një komplot të mundshëm për të vrarë Mbretëreshën e Britanisë   Elizabeth II gjatë një vizite në Shtetet e Bashkuara në 1983.

Dokumenti, i disponueshëm në kasafortën në internet të FBI-së, përshkruan atë që duket të jetë inteligjencë e dhënë agjentëve federalë për një kërcënim të IRA-s për jetën e Mbretëreshës në Kaliforni.

Mbretëresha dhe bashkëshorti i saj, Duka i Edinburgut, bënë një vizitë zyrtare në bregun perëndimor të Amerikës në shkurt dhe mars 1983 .

Në dosje thuhet se një telefonatë është bërë nga “një burrë që pretendoi se vajza e tij ishte vrarë në Irlandën e Veriut nga një plumb gome”.

“Ky njeri pohoi gjithashtu se do të përpiqej të dëmtonte  mbretëreshën  Elizabeth dhe do ta bënte këtë ose duke lëshuar ndonjë objekt nga Ura Golden Gate mbi jahtin mbretëror Britannia kur ai lundron poshtë, ose do të përpiqej të vriste  Mbretëreshën  Elizabeth kur ajo vizitonte Yosemite. Parku Kombëtar”, shton ai.

Si përgjigje, FBI kishte planifikuar të “mbyllte vendkalimet në urën Golden Gate ndërsa jahti afrohej”. Është e paqartë se çfarë masash u morën në Yosemite, por vizita vazhdoi.

Dosja gjithashtu i referohet një klubi të San Franciskos i cili “ka një reputacion popullor si një bar republikan që frekuentohet nga simpatizantët e Ushtrisë së Përkohshme Republikane Irlandeze (ose IRA)”.

Memoria e dosjeve të FBI-së u vu në dispozicion pas një kërkese të Ligjit për Lirinë e Informacionit të paraqitur nga mediat amerikane.

Një dokument tjetër që lidhet me vizitën shtetërore të Mbretëreshës në SHBA në vitin 1991, zbulon shqetësimet se grupet irlandeze po planifikonin të protestonin për pjesëmarrjen e saj në një lojë bejsbolli si dhe në një ngjarje në Shtëpinë e Bardhë.

Informacioni erdhi nga gazeta irlandeze e Filadelfias me titull Irish Edition.

“Artikulli thoshte se ndjenjat anti-britanike po rriten si rezultat i padrejtësive të njohura mirë të shkaktuara ndaj Gjashtës së Birminghamit nga sistemi gjyqësor i korruptuar anglez dhe vrasja e fundit e vrasjeve brutale të nacionalistëve irlandezë të paarmatosur në gjashtë qarqe nga skuadrat besnike të vdekjes.” thuhej në dosje.

Një dosje e veçantë midis dokumenteve, e datës 1989, vuri në dukje se ndërsa FBI nuk ishte në dijeni të ndonjë kërcënimi specifik kundër Mbretëreshës ”mundësia e kërcënimeve kundër monarkisë britanike është gjithnjë e pranishme nga Ushtria Republikane Irlandeze (IRA)”.

EMISIONET