Implanti i çipit në tru, Elon Musk konfirmohet nga FDA për studimin klinik te njerëzit

Implanti i çipit në tru, Elon Musk konfirmohet nga FDA për

Kompania e implanteve të trurit të Elon Musk Neuralink tha të enjten se kishte marrë miratimin e Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të nisur studimin e saj të parë klinik në njerëz.

Kompania njoftoi vendimin në Twitter, duke thënë se miratimi “përfaqëson një hap të parë të rëndësishëm që një ditë do të lejojë teknologjinë tonë të ndihmojë shumë njerëz”.

Qëllimi i kompanisë është të zhvillojë çipa që mund të implantohen në trurin e njerëzve për të trajtuar çrregullimet nervore.

Implantet një ditë mund të jenë mjaft të fuqishme për ta vënë njerëzimin në një pozitë më të barabartë me kompjuterët e mundshëm superinteligjent në të ardhmen.

Neuralink nuk është e vetmja kompani në fushën e asaj që njihet si ndërfaqja tru-kompjuter ose industria BCI.

Shkencëtarët nëpër kompani të ndryshme po punojnë për të zhvilluar një inteligjencë artificiale për trurin, në mënyrë që njerëzit me lëndime të rënda të shtyllës kurrizore, për shembull, të mund të flasin ose të shtypin duke përdorur valët e trurit.

CEO i Meta Mark Zuckerberg bleu CTRL-labs, një startup që zhvillon ndërfaqe nervore jo-invazive, në 2019.

Startup u palos në Reality Labs të Facebook, qëllimi i të cilit është të “transformojë rrënjësisht mënyrën se si ndërveprojmë me pajisjet”.

Rëndësia e miratimit të FDA

Ndërsa ka ndërfaqe tru-kompjuter në lojëra, Neuralink shpreson të jetë i pari që përmirëson funksionimin njohës.

Në të paktën katër raste që nga viti 2019, Musk ka parashikuar që kompania e tij e pajisjeve mjekësore së shpejti do të nisë provat njerëzore të implanteve të trurit për të trajtuar kushte të vështira si paraliza dhe verbëria.

Por kompania, e cila u themelua në vitin 2016, nuk kërkoi miratim deri në fillim të vitit 2022. Megjithatë, rekrutimi për provat mjekësore nuk është hapur ende.

EMISIONET