Spotify do të largojë 1500 punëtorë për të ulur kostot

Spotify do të largojë 1500 punëtorë për të ulur

Gjigandi suedez i transmetimit të muzikës Spotify ka njoftuar se do të shkurtojë 17% të fuqisë punëtore, rreth 1500 vende pune, pasi kompania kërkon të zvogëlojë kostot. Shefi ekzekutiv Daniel Ek tha se ai kishte marrë vendimin "të vështirë" me ngadalësimin "dramatikisht" të rritjes ekonomike.

Spotify punëson rreth 9000 njerëz dhe Ek tha se "veprime thelbësore për të drejtën e kostove tona" nevojiteshin që kompania të përmbushte objektivat e saj. Ai shtoi se e kuptoi se shkurtimet do të ishin "tepër të dhimbshme për ekipin tonë".

"Unë e kuptoj se kjo do të ndikojë në një numër individësh që kanë dhënë kontribute të vlefshmeTë them troç, shumë njerëz të zgjuar, të talentuar dhe punëtorë do të largohen nga ne."

Spotify shkurtoi stafin në fillim të këtij viti , por këto plane i zbehin ato njoftimet e mëparshme.

Në rezultatet e tij të fundit, Spotify kishte raportuar një fitim prej 65 milion € për tre muajt deri në shtator - fitimi i tij i parë tremujor për më shumë se një vit i ndihmuar nga rritja e çmimeve dhe numri më i lartë i abonentëve. Kompania e teknologjisë është zgjeruar në mbarë botën pasi kërkon të arrijë një miliard përdorues deri në vitin 2030. Aktualisht ka 601 milionë prej tyre, nga 345 milionë në fund të vitit 2020.

Ek tha se duke pasur parasysh rezultatet e fundit "pozitive", shkurtimet e vendeve të punës që shpallen "do të ndjehen çuditërisht të mëdha" për shumë njerëz.

Ai tha se Spotify kishte konsideruar të bënte reduktime më të vogla gjatë 2024 dhe 2025, por vendosi se nevojiteshin veprime më drastike për të përmirësuar financat e kompanisë.

Që nga lansimi, Spotify ka shpenzuar shumë para për rritjen e biznesit dhe për të siguruar përmbajtje ekskluzive, si podkaste të krijuara nga Michelle dhe Barack Obama, si dhe Duka dhe Dukesha e Sussex.

Marrëveshja me Harry-n dhe Meghan-in kushtoi 25 milionë dollarë të raportuar dhe pa vetëm 12 episode të dorëzuara mbi dy vjet e gjysmë përpara se marrëveshja të përfundonte në qershor.

Duke komentuar përmbajtjen e podcast-it, Ek i tha BBC-së në shtator: "E vërteta e çështjes është se disa prej tyre kanë funksionuar, disa jo".

Kompania do të fillojë të informojë punonjësit e prekur të hënën. Punonjësit do të marrin rreth pesë muaj pagesa për largim nga puna, pagë pushimi dhe mbulim të kujdesit shëndetësor për periudhën e largimit.

Spotify do të ofrojë gjithashtu mbështetje për imigracionin për punonjësit, statusi i imigrimit të të cilëve është i lidhur me punësimin e tyre.

Shkurtimet teknike vazhdojnë 

Këto humbje të vendeve të punës janë më të fundit në një seri pushimesh nga puna të shpallura në industrinë e teknologjisë, e cila ka shkurtuar dhjetëra mijëra vende pune pas një bumi gjatë bllokimeve të pandemisë Covid.

Grupi britanik i telekomit BT tha në maj se do të heqë deri në 55,000 vende pune deri në fund të dekadës.

Gjigantët e teknologjisë Meta dhe Microsoft zbuluan gjithashtu planet për të reduktuar fuqinë e tyre punëtore me deri në 10,000 punonjës këtë vit.

Gjigandi i shitjes me pakicë në internet Amazon njoftoi se do të shkurtonte mbi 18,000 vende pune në mbarë botën dhe kompania mëmë Google Alphabet njoftoi shkurtime të rreth 12,000 njerëzve.

Firmat më të vogla kanë ndier gjithashtu vështirësi me Yahoo dhe LinkedIn që të dyja njoftuan shkurtime këtë vit. Megjithatë Apple duket se e ka kundërshtuar trendin, duke njoftuar se do të punësojë disa staf në sektorin e AI.

EMISIONET