Shkrin akulli në Antarktidë, shënohet sipërfaqja më e ulët e akullit për dimrin në polin jugor

Shkrin akulli në Antarktidë, shënohet sipërfaqja më e

Sipërfaqja e akullit që mbulon oqeanin rreth Antarktidës ka shënuar sipërfaqen rekord të ulët në dimër, tregon një analizë e të dhënave satelitore amerikane dhe shkencëtarët kanë frikë se ndikimi i ndryshimeve klimatike po rritet në polin jugor.

Ndërsa hemisfera jugore kalon në pranverë, akujt kanë rënë në një madhësi maksimale prej 16.96 milion km katrorë deri më 10 shtator, deklaroi të hënën Qendra Kombëtare e të Dhënave për Borën dhe Akullin.

Shkenctarët shpjegojnë se ky është maksimumi më i ulët i akullit të detit që nga viti 1979, me një diferencë të gjerë.

Në muajin shkurt, që është kulmi I verës australiane, grumbulli I akullnajës kishte arritur një shtrirje minimale prej 1.79 milion km katrorë, ndërsa u rrit më pas me një ritëm jashtëzakonisht të ngadaltë, pavarësisht ndërrimit të stinëve.

Për disa dekada, paketa e akullit të detit Antarktik kishte mbetur e qëndrueshme, madje duke u zgjeruar pak nga viti 2007, por nga gushti 2016 tendenca e shtrirjes së akullit të detit Antarktik filloi rënien e mprehtë.

Ka debate mes shkencëtarëve mbi shkakun e saktë të ndryshimit dhe disa ngurrojnë të krijojnë një lidhje formale me ngrohjen globale, ndërsa janë bërë vazhdimisht përpjekje për të parashikuar ndryshimet në paketën e akullit të Antarktidës.

 “Duket gjithashtu se ka akulli po shfaqet gjithnjë e më shumë me përqendrim më të ulët, dhe zonat që dikur ishin mjaft kompakte. Kjo ka ndodhur më shpesh vitet e fundit” konkludojnë me shqetësim shkencëtarët.

EMISIONET