Raporti: Në vitin 2022 Evropa u ngroh me 2.3 gradë që nga epoka para-industriale

Raporti: Në vitin 2022 Evropa u ngroh me 2.3 gradë që nga epoka

Raporti "Gjendja e klimës në Evropë 2022" tregon se vitin e kaluar temperatura mesatare në Evropë ishte 2.3 gradë mbi nivelet para-industriale (1850 - 1900).

Kontinenti është ngrohur dy herë më shpejt se mesatarja globale që nga viti 1980. Raporti u përgatit bashkërisht nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) dhe shërbimi i vëzhgimit të tokës në BE, Copernicus.

Sipas WMO, temperatura mesatare globale në vitin 2022 ishte 1.15 gradë mbi mesataren e viteve 1850-1900.

Në shumicën e Evropës, "temperaturat e larta kanë përkeqësuar thatësirat intensive dhe të përhapura, kanë nxitur zjarre të furishme pyjore, përgjegjëse për zonën e dytë më të madhe të djegur ndonjëherë në kontinent dhe kanë vrarë mijëra njerëz".

Sipas bazës së të dhënave të situatave emergjente (Em-Dat), rreziqet meteorologjike, hidrologjike dhe klimatike që ndodhën në Evropë në vitin 2022 prekën drejtpërdrejt 156,000 njerëz dhe shkaktuan 16,365 vdekje, pothuajse ekskluzivisht për shkak të valëve të të nxehtit.

Që nga viti 1980, fatkeqësitë e motit (valët e të nxehtit, përmbytjet, etj.) kanë vrarë 195,000 njerëz, tha Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA).

Dëmi i përgjithshëm ekonomik, shumica e të cilave do të shkaktohet nga përmbytjet dhe stuhitë, vlerësohet në rreth 2 miliardë dollarë për vitin 2022, shumë larg nga 50 miliardë dollarët e vlerësuar për vitin 2021 si rezultat i përmbytjeve të jashtëzakonshme.

2022 për fat të keq nuk është një rast unik apo një çudi klimatike, komentoi Carlo Buontempo, drejtor i Observatorit të Ndryshimeve Klimatike të Bashkimit Evropian (C3S) të Kopernikut.

EMISIONET