Qeveria italiane, taksë mbi fitimet shtesë për bankat, Meloni: Vendosa unë! Rrezikohet të penalizohen familjet dhe bizneset

Qeveria italiane, taksë mbi fitimet shtesë për bankat, Meloni:

Taksa mbi fitimet shtesë “është një iniciativë që e kam dashur sepse besoj se duhet dërguar një mesazh në lidhje me idenë e një shteti të drejtë, i cili bën gjërat që duhen bërë pa kohë ndëshkuese”. Kështu deklaroi kryeministrja italiane Giorgia Meloni, duke shtuar: “Kam respektin maksimal për sistemin bankar dhe nuk kam ndërmend të godas bankat. Por ka pasur një situatë çekuilibri. Me rritjen e konsiderueshme dhe të zgjatur të normave nga BQE, rrezikohet të penalizohen familjet dhe bizneset”.

“Sistemi bankar nxitoi të rrisë normat e hipotekave, por i la të pandryshuara normat që u njiheshin kursimtarëve dhe u krijua një deformim”, vijon Meloni për Corriere della Sera. “Giorgetti ishte plotësisht i përfshirë pasi ishte ministri që shkroi dispozitën. Në këtë rast nuk i kam pasur takimet që bëj zakonisht, por ka pasur një problem kohor në lidhje me një dispozitë që kemi vendosur ta sjellim në dekretin e fundit, përndryshe do të shtyhej për në shtator. Është një iniciativë që e kam marrë përsipër unë. Pikë”.

“Frikë për një vjeshtë të nxehtë? Kur keni një nga sindikatat kryesore italiane që thërret një demonstratë përpara se të shkruhet ligji i buxhetit, ju e dini që nuk është çështje merite, por kundërshtim paragjykues. Unë mendoj se italianët e shohin që qeveria po bën maksimumin, e cila nuk është kursyer dhe po vijnë disa rezultate”, thotë kryeministrja.

“Italia po rritet më shumë se vendet kryesore evropiane, ka papunësinë më të ulët në 14 vitet e fundit dhe rekordin për punësimin e femrave. PBB-ja ka rënë me 0.3%. Ka një situatë ndërkombëtare. Nëse Gjermania shkon në një recesion teknik, është e qartë se ka disa reagime, ne jemi ekonomi të ndërlidhura. Neto e PBB-së – përfundon – të dhënat tregojnë se disa nga rezultatet e punës së qeverisë mund të shihen. Atëherë do të ketë gjithmonë një opozitë paragjykuese që mendon se nuk duhet të jesh në qeveri, edhe nëse i ke fituar zgjedhjet. Por është në rregull”.

“Paga minimale, nuk e hedh topin në tribunë”

Sa i përket murit të ngritur nga opozita pas takimit në Palazzo Chigi për pagën minimale, Meloni deklaroi: “Nuk u befasova nga reagimi. Përshtypja ime është se për këtë çështje duhet bërë politika dhe për hir të Zotit, unë e respektoj këtë, por kjo ka përparësi ndaj trajtimit serioz të çështjes. Ata ju thonë ‘jemi në dijeni që paga minimale nuk e zgjidh problemin e punës së varfër, por ne duam të vazhdojmë me mbledhjen e nënshkrimeve”. “Unë nuk e hedh topin në tribunë. Kam paraqitur një propozim të saktë duke i dhënë Cnel-it 60 ditë para ligjit të buxhetit për të bërë një propozim të përgjithshëm për të luftuar punën e varfër, që ndoshta për disa kategori mund të përfshijë edhe çështjen e pagës minimale”.

Sa i përket ndryshimeve në qeveri, kryeministrja italiane deklaroi se nuk e ka menduar kurrë një riorganizim. “Janë të gjitha rikonstruksione imagjinative të gazetave të thashethemeve. Nuk kam menduar kurrë një riorganizim të qeverisë”, saktësoi kryeministrja Giorgia Meloni, në lidhje me zërat për një riorganizim të shkaktuar nga çdo zhvillim gjyqësor në kompanitë e ministrit Santanché.

EMISIONET