Oligarkët rusë u pasuruan me 152 miliardë dollarë më shumë vitin e kaluar, sipas Forbes

Oligarkët rusë u pasuruan me 152 miliardë dollarë më

Njerëzit më të pasur të Rusisë i shtuan pasurisë së tyre 152 miliardë dollarë vitin e kaluar, falë çmimeve të larta të burimeve natyrore dhe rikuperimit nga humbjet e mëdha që pësuan menjëherë pas fillimit të luftës në Ukrainë, raportoi edicioni rus i revistës Forbes.

Rusia ka 110 miliarderë zyrtarë në listë, 22 më shumë se vitin e kaluar, sipas Forbes Rusia, e cila tha se pasuria e tyre e kombinuar u rrit në 505 miliardë dollarë, nga 353 miliardë dollarë.

Lista do të ishte më e gjatë nëse pesë miliarderë, themeluesi i DST Global, Yuri Milner, themeluesi i Revolut, Nikolai Storonsky, themeluesi i Freedom Finance, Timur Turlov dhe bashkëthemeluesit e JetBrains, Sergey Dmitriev dhe Valentin Kipyatkov,  nuk do të kishin hequr dorë nga shtetësia e tyre ruse, raporton Forbes.

“Renditja e vitit të kaluar u ndikua gjithashtu nga parashikimet për një përkeqësim të ekonomisë ruse”, tha Forbes, duke shtuar se pasuria totale e miliarderëve rusë ishte 606 miliardë dollarë në vitin 2021, para fillimit të luftës.

Ekonomia e Rusisë u tkurr 2.1% në 2022 nën presionin e sanksioneve perëndimore, por vendi ishte në gjendje të shesë naftë, metale dhe burime të tjera natyrore në tregjet globale, veçanërisht në Kinë, Indi dhe Lindjen e Mesme.

Këtë muaj Fondi Monetar Ndërkombëtar ngriti parashikimin e tij për rritjen ruse në 2023 në 0.7% nga 0.3%, por e uli parashikimin e tij për vitin 2024 në 1.3% nga 2.1%, duke thënë se gjithashtu pret që mungesat e fuqisë punëtore dhe dalja e kompanive perëndimore nga Rusia do të dëmtojnë ekonominë e vendit.

Çmimi i naftës Urals, gjaku i ekonomisë ruse, ishte mesatarisht 76,09 dollarë për fuçi në vitin 2022, nga 69 dollarë në 2021.

Çmimet e plehrave gjithashtu ishin të larta vitin e kaluar.

Andrei Melnyshenko, i cili e bëri pasurinë e tij me plehra, renditet nga Forbes si njeriu më i pasur në Rusi, me një vlerë të vlerësuar prej 25.2 miliardë dollarë, më shumë se dyfishi i vlerës së tij vitin e kaluar. Melnyshenko nuk mund të kontaktohej menjëherë për të komentuar pozicionin e tij në listën e Forbes.

Vladimir Potanin, kryetari dhe aksioneri më i madh i Nornickel, prodhuesi më i madh në botë i paladiumit dhe nikelit të rafinuar, është njeriu i dytë më i pasur në Rusi me një pasuri prej 23.7 miliardë dollarësh. Potanin nuk mund të kontaktohej menjëherë për të komentuar pozicionin e tij në listën e Forbes.

Vladimir Lishin, i cili kontrollon kompaninë e çelikut NLMK dhe ishte njeriu më i pasur në Rusi vitin e kaluar, është i treti në listën e Forbes të këtij viti me një pasuri prej 22.1 miliardë dollarësh. Reuters vëren se ai nuk mund të kontaktohej menjëherë për të komentuar mbi pozicionin e tij në listën e Forbes.

Emrat e rinj në listën ruse të Forbes përfshijnë miliarderë që kanë bërë pasurinë e tyre në ushqime, supermarkete, kimikate, pasuri të paluajtshme dhe ilaçe, duke treguar se kërkesa e brendshme në Rusi ka mbetur e fortë pavarësisht sanksioneve perëndimore.

lufta ne ukraine forbes oligarket rus

EMISIONET