Finlanda i nënshtrohet vetos së Turqisë, jep licencë për eksportimin e pajisjeve ushtarake në Ankara

Finlanda i nënshtrohet vetos së Turqisë, jep licencë

Finlanda ka dhënë leje për të eksportuar pajisje ushtarake në Turqi, njoftoi të mërkurën ministria e mbrojtjes, duke hequr një pezullim të vendosur nga Helsinki që nga vjeshta 2019 për shkak të një operacioni ushtarak turk në Siri.

Rifillimi i licencave të eksportit të këtyre pajisjeve ishte një nga kushtet që Ankaraja i kishte vendosur Finlandës dhe Suedisë për t'i dhënë dritën jeshile anëtarësimit të tyre në NATO.

Stokholmi kishte ndërmarrë një hap të ngjashëm në fund të shtatorit.

Helsinki duket se po i përkulet presionit të Turqisë, pasi vendimi i tij vjen një ditë pas kërkesës së Ankarasë për të anuluar pafundësisht takimin trepalësh të mekanizmit Turqi-Suedi-Finlandë për shkak të tensionit që ka lindur pas ngjarjeve në Stokholm kundër Erdoganit.

Finlanda, si dhe Suedia, kanë nevojë për mbështetjen e Turqisë për t'u anëtarësuar në Aleancë, e cila prej kohësh ka vendosur disa kushte për të dyja vendet që lidhen kryesisht me çështjet e terrorizmit.

turqi finlande nato

EMISIONET