Studimi: Shenjat e para të alzhaimerit mund të shfaqen në sy

Studimi: Shenjat e para të alzhaimerit mund të shfaqen në sy

Sytë janë më shumë se një dritare drejt shpirtit - ata janë gjithashtu një reflektim i shëndetit të një personi.

"Syri është dritarja në tru," tha okulistja Dr. Christine Greer, drejtore e edukimit mjekësor në Institutin për Sëmundjet Neurodegjenerative në Boca Raton, Florida. "Ju mund të shihni drejtpërdrejt në sistemin nervor duke parë në pjesën e pasme të syrit, drejt nervit optik dhe retinës."

Hulumtimet kanë treguar se si syri mund të ndihmojë në diagnostikimin e sëmundjes së Alzheimerit përpara se të fillojnë simptomat. Sëmundja është e avancuar mirë nga koha kur preken kujtesa dhe sjellja.

"Sëmundja e Alzheimerit fillon në tru dekada përpara simptomave të para të humbjes së kujtesës," tha Dr. Richard Isaacson, një neurolog parandalues i Alzheimerit i cili është gjithashtu në Institutin për Sëmundjet Neurodegjenerative.

Nëse mjekët janë në gjendje të identifikojnë sëmundjen në fazat e saj më të hershme, njerëzit mund të bëjnë zgjedhje të shëndetshme jetese dhe të kontrollojnë "faktorët e rrezikut të modifikueshëm, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti", tha Isaacson.

Sa herët mund të shohim shenja të rënies njohëse? Për ta zbuluar, një studim i fundit ekzaminoi indet e dhuruara nga retina dhe truri i 86 njerëzve me shkallë të ndryshme të rënies mendore.

"Studimi ynë është i pari që ofron analiza të thella të profileve të proteinave dhe efekteve molekulare, qelizore dhe strukturore të sëmundjes së Alzheimerit në retinën e njeriut dhe se si ato korrespondojnë me ndryshimet në tru dhe funksionin njohës," tha autori i vjetër Maya. Koronyo-Hamaoui, një profesor i neurokirurgjisë dhe shkencave biomjekësore në Cedars-Sinai në Los Anxhelos, në një deklaratë.

“Këto ndryshime në retinë lidhen me ndryshimet në pjesët e trurit të quajtura korteks entorhinal dhe temporal, një qendër për kujtesën, navigimin dhe perceptimin e kohës”, tha Koronyo-Hamaoui.

Studiuesit në studim mblodhën mostra të retinës dhe indeve të trurit gjatë 14 viteve nga 86 donatorë njerëzorë me sëmundjen e Alzheimerit dhe dëmtim të butë njohës – grupi më i madh i mostrave të retinës të studiuara ndonjëherë, sipas autorëve.

EMISIONET