101-vjeçari operohet për herë të parë?

101-vjeçari operohet për herë të parë?

Një të moshuari iu desh t’i implantohej një stimulues kardiak në moshën 101-vjeçare, operacioni i parë i jetës së tij.

”Imoshuari iu drejtua kardiologut të tij të besuar, sepse kohët e fundit ndjeu një ndjenjë të pazakontë dobësie dhe të fikëti të vazhdueshëm”, shpjegon Giuseppe Indellicati, specialist në kardiologji dhe elektrofiziologji në spitalin ”Maria Eleonora”.

Mjaftoi një elektrokardiogram i thjeshtë për të kuptuar shkakun e të fikëtit të vazhdueshëm, apo një anomali të rëndë të përcjelljes atrioventrikulare, një gjendje mjaft e shpeshtë tek të moshuarit.

”Kemi kryer kështu një implant kardiak për të rikthyer funksionimin e duhur elektrik të zemrës. Veçantia e historisë së pacientit 101-vjeçar jepet nga gjendja e përgjithshme e shkëlqyer shëndetësore e të moshuarit, i cili nuk paraqiste asnjë patologji tjetër dhe nuk mori asnjë terapi farmakologjike”, theksoi mjeku.]

Ky operacion ishte në fakt i pari i jetës së tij. Procedura e implantit nuk përfshin një teknikë minimale invazive: lëkura nën klavikul është prerë dhe, falë udhëzuesit radioskopik, elektrodat, të nevojshme për. transmetimi i impulsit elektrik, vendosen ne zemer nepermjet rruges venoze.

Pacienti pas 24 orë të tëra vëzhgimi për të verifikuar funksionimin e duhur të aparatit u largua nga spitali në gjendje të mirë, gati për të rifilluar aktivitetet e tij të përditshme.

”Ndihesha i trullosur dhe i lodhur, nuk ndihesha më i sigurt. Jam ende një burrë mendërisht aktiv dhe i kthjellët dhe kryerja e operacionit më dukej si një mundësi për t’u rikthyer të bëja gjërat që dua dhe të cilat kohët e fundit, për shkak të lodhjes së tepërt, më është dashur të heq dorë. Tani kam rifilluar shëtitjen time të përditshme, bëj pazar, takohem me miqtë në lokalin afër shtëpisë sime”, shton pacioni.

EMISIONET