Sot, në përvjetorin e vdekjes/ Daniel Defoe, polemisti britanik, që shkroi një nga monumentet e letërsisë botërore, “Robinson Crusoe”

Daniel Defoe u bë tregtar dhe mori pjesë në disa biznese të dështuara, duke u përballur me falimentimin dhe kreditorët agresivë.

Sot, në përvjetorin e vdekjes/ Daniel Defoe, polemisti britanik,

Ai ishte gjithashtu një pamfletist pjellor politik që e futi në burg për shpifje. Në fund të jetës ai e ktheu stilolapsin e tij në trillim dhe shkroi Robinson Crusoe, një nga romanet më të lexuar dhe më me ndikim të të gjitha kohërave.

Defoe vdiq më 24 prill 1731. Ndërsa dihet pak për jetën personale të Defoe,kryesisht për shkak të mungesës së dokumentacionit.

Defoe mbahet mend sot si një gazetar dhe autor produktiv dhe është lavdëruar për qindra veprat e tij fiction dhe jofiction, nga broshurat politike deri te pjesët e tjera gazetareske, te romanet plot fantazi. Personazhet që Defoe krijoi në librat e tij fiction janë sjellë në jetë të panumërta gjatë viteve, në vepra editoriale, si dhe në produksione në skenë dhe në ekran.

Fillimisht duke planifikuar të bëhej ministër kundërshtues, ai hoqi dorë nga e njëjta gjë për të ndjekur biznesin. Filloi si një tregtar i përgjithshëm duke shitur çorape, mallra leshi dhe verë. Megjithëse biznesi i tij lulëzoi me sukses, ai kurrë nuk ishte pa borxhe.

Ndërkohë, duke vazhduar me interesimin për politikën, ai botoi pjesën e tij të parë letrare në vitin 1683, e cila ishte një broshurë politike. Duke punuar si gazetar, ai botoi disa pjesë që mbështesnin Mbretin William.

Më 1685, ai u bë një nga anëtarët e Rebelimit Monmouth, por u fal. Tre vjet më vonë, kur William III u emërua mbret, ai shërbeu si aleati i tij i ngushtë dhe agjent sekret.

Më 1695, u kthye në Angli dhe filloi të shërbente si komisioner i detyrës së xhamit. Profili i tij përfshinte mbledhjen e taksave për shishet. Një vit më pas, ai filloi në një fabrikë pllakash dhe tullash dhe filloi të jetonte në famullinë e Chadëell St Mary.

Publikimi i tij i parë serioz erdhi në 1697 me titullin "Një ese mbi projektet". Puna dha një analizë të detajuar të propozimeve për përmirësim ekonomik dhe social.

Duke mbrojtur mbretin Ëilliam, ai nxori disa pjesë letrare, më të suksesshmet ndër të cilat përfshijnë "Anglezi i lindur i vërtetë" që mbrojti mbretin kundër ksenofobisë së perceptuar, duke dhënë kështu një satirë mbi pretendimin anglez për pastërtinë racore.

Në vitin 1701, ai shkroi Memorialin e Legjionit për Kryetarin e Dhomës së Komunave. Një vit më pas, pas vdekjes së mbretit Ëilliam III, një trazirë politike mbuloi të gjithë vendin.

Publikimi i tij i broshurës së lëshuar në vitin 1702, "Rruga më e shkurtër me disidentët" bëri që ai të bëhej një objektiv refuzimi për mbretëreshën pasuese Anne. Në vepër, ai kritikoi hapur konservatorët e kishës së lartë dhe ata disidentë që praktikonin tradicionalizmin e rastit.

Si i tillë, ai u arrestua në korrik 1703 dhe u vu në një shtyllë me akuzat për shpifje dhe kryengritje. Pas dëgjimit në gjykatë, ai u shpall fajtor dhe u dënua me burgim të paparashikuar. Për më tepër, ai u akuzua për një gjobë disiplinore dhe për poshtërim publik në sulm.

Pas tre ditëve të burgimit, ai u transferua në burgun e Neëgate. Megjithatë, qëndrimi i tij u ndërpre pasi Konti i Parë i Oksfordit pagoi për lirimin e tij në këmbim të shërbimit si agjent i inteligjencës për Tories.

Dëshmitar i Stuhisë së Madhe të 1703, ai shkroi librin e tij të parë jo-fiction, "Stuhia" në 1704. Libri jepte një përshkrim të detajuar të kërdisë dhe shkatërrimit të shkaktuar nga fatkeqësia natyrore. Ai përfshinte edhe pikëpamjet e dëshmitarëve të tjerë okularë.

Në të njëjtin vit, ai filloi një botim periodik, "Një përmbledhje e çështjeve të Francës". Revista, e cila botohej tre herë në javë, jepte një përshkrim të ngjarjeve që çuan në pasardhjen spanjolle. Publikimi ishte një zëdhënës i qeverisë Enliush e cila promovoi Aktin e Bashkimit.

Rishikimi mbështeti fillimisht Ministrinë e Harley-t dhe më vonë Godolphin, mbështeti më në fund Harley-n dhe konservatorët në ministrinë konservatore të viteve 1710-1714. Me rënien e konservatorëve nga pozicioni i fuqishëm, ai vazhdoi shkrimin e tij në mbështetje të qeverisë Ëhig.

Në vitin 1709, ai doli me veprën e tij të parë të gjatë, "Historia e Bashkimit të Britanisë së Madhe", e cila u shtyp nga trashëgimtarët e Anderson. Është vërejtur si drafti i parë i unifikimit pasi informacioni i paraqitur shkon prapa në vitin 1604 dhe shpjegon kthesën e ngjarjeve që shkaktuan Aktin e Bashkimit 1707.

Më vonë iu dha përgjegjësia e një këshilltari në Asamblenë e Përgjithshme të Kishës së Skocisë. Në vitin 1709, ai doli me një histori masive të Bashkimit. Megjithëse puna e tij kishte një atmosferë objektiviteti, ajo megjithatë përfundoi me qëndrimin e tij mbi këtë temë.

Duke kuptuar rreziqet që ishin të natyrshme në komentet politike, ai iu drejtua shkrimit të trillimeve. Në 1719, ai doli me romanin "Robinson Crusoe" që jepte një rrëfim të incidenteve me të cilat u përball një marinar i vërtetë i mbytur.

Ai e ndoqi këtë nga disa romane të tjera fiction si "Aventurat më të largëta të Robinson Crusoe", "Kujtimet e një kalorësie", "Captain Singleton", "A Journal of the Plague Year", "Colonel Jack", "Moll Flanders" dhe 'Roxana: Zonja me fat'.

Për më tepër, ai vazhdoi përpjekjet e tij edhe me jo-fiction dhe shkroi veprat, "Historia e jetës së jashtëzakonshme të John Sheppard", "Një histori e përgjithshme e pirateve", "A Tour Thro" Ishulli i tërë i Britanisë së Madhe, E ndarë në qarqe ose udhëtime' dhe 'Historia politike e djallit'.

Në vitet e mëvonshme të jetës së tij, ai kaloi në shkrimin e librave të udhëtimit si "Tour Through the Ëhole Island of Britain of Great Britain", "The Complete English Tradesman", "London, qyteti më i lulëzuar në Univers".

Ai gjithashtu shkroi artikuj editoriale, duke u fokusuar në tema të tilla si morali, politika dhe prishja e rendit shoqëror në Angli, si 'Biznesi i të gjithëve nuk është punë e askujt', 'Leëdness bashkëshortore', 'Një plan për tregtinë angleze'.

albert vataj daniel defoe

EMISIONET