Fitore dërrmuese/ Shihni hartën blu të Greqisë pas zgjedhjeve të së dielës

Partia Demokracia e Re e Kyriakos Mitsotakis, është fituesja e zgjedhjeve parlamentare të së dielës, por nuk me gjasë nuk do të arrijë të formojë qeverinë, cka mund ta cojë vendin sërish në votime në qershor! Mitsotaqis e ka quajtur fitoren si një ‘tërmet’ politik, ndërsa është shprehur se qytetarët duan një qeveri të pavarur. Alexis Tsipras ka pranuar humbjen dhe ka uruar për fitoren rivalin e tij të Demokracisë së Re

Fitore dërrmuese/ Shihni hartën blu të Greqisë pas

Demokracia e Re e Kyriakos Mitsokatis ka arritur një fitore dërrmuese në të gjithë Greqinë, ku harta është e gjitha e ngjyrosur në blu, ngjashëm me mavinë e Shqipërisë pas zgjedhjeve lokale të 14 Majit.

Kryesimi i partisë së Mitsotakis është qartë i në 58 nga 59 zonat elektorale tregojnë rezultatet e deritanishme.

Me 51% të territorit , “Demokracia e Re”  mbizotëron me një diferencë nga partia e dytë që varion nga 5.67% (Artas) në 35.26% (Lakonia).

Performancat më të mira të partisë së Kyriako Mitsotakis janë në rajonet e Lakonisë (50.10%), Dodekanezit (49.26%), Cikladeve (48.87%), Pireut të Parë (48.13%), Kios (47.85%), Evrytanisë (46.96%), Serrës (46.70%). , Fokida (46.62%), Kastoria (46.42%) dhe Kardita (46.29%). Përqindjet më të ulëta janë marrë në zonat zgjedhore Rodopi (24,82%), Selaniku i Parë (34,23%), Akaia (34,72%), Sektori Perëndimor i Athinës (34,86%) dhe Ksantia (35,14%).

Në të vetmen njësi ku nuk kryeson është Rodopi, në të cilën SYRIZA mbizotëron me 35.33%. SYRIZA është e dyta në 51 rajone dhe e treta në 7 njësi zgjedhore.

Përqindja më e mirë është shënuar në Rodope, e ndjekur nga njësitë zgjedhore të Artës (31.52%), Ksantisë (26.97%), Akaisë (26.66%), Etoloakarnania (25.85%), Kefallinia (25.82%) dhe Follorinë (24.70%). Përkundrazi, përqindjet më të ulëta janë marrë në Kios (12.04%), Drama (13.52%), Lakoni (13.57%), Kilkis (13.59%) dhe Serres (14.81%).

PASOK është në vendin e dytë në 7njësi zgjedhore , i treti në 40 dhe i katërti në 12 rajone. Performancat më të mira janë shënuar në Rethymno (23.27%), Heraklion (22.88%), Rodopi (22.55%), Lasithi (22.10%) dhe Ilia (19.39%). Përkundrazi, në A’ Pireus (5,97%), A’ Athina (6,71%), Atika Perëndimore (7,22%), Sektori Verior i Athinës (7,36%) dhe B’ Pireus (7,38%), kishin imazhin më të keq.

KKE regjistron përqindje më të larta në “kështjellat” e saj tradicionale. Konkretisht, në Samos (16.79%), Lesbos (12.89%), Zonën Perëndimore të Athinës (11.28%), Zakynthos (11.26%), Pireun e Dytë (11.04%) dhe Kefallinia (10 .94%).

Së fundi, Hellenic Solution regjistron performancën e saj më të mirë në zonat zgjedhore të Evros (8.69%), Selanikut të Parë (8.29%), Selanikut të Dytë (7.96%) dhe Imathia (7.94%).

EMISIONET