“14 maji”, Celibashi: Partitë të bëjnë kujdes me kandidatët me rekorde kriminale dhe të dhënat e qytetarëve

Kreu i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve Ilirjan Celibashi i bëri thirrje partive politike që të jenë të vëmendshme në procesin e përzgjedhjes së kandidatëve të tyre në zgjedhjet vendore të 14 majit, sa i përkjet atyre që mund të kenë rekorde kriminale në të kaluarën.

“Thelbësore që kandidatët që do u paraqiten të jenë individë të përshtatshëm e me integritet që t’u shërbejnë interesave të zgjedhësve. Një kandidat i përshtatshëm zotëron kualifikimet zotësitë dhe atributet e nevojshme për të mbajtur poste publike, janë individë që kanë një histori të dëshmuar të sjelljes së tyre etike, integritetit dhe respektit për shtetin e së drejtës. Dikush që është i aftë të marrë vendime që të ndihmojë e bashkëpunojë me zgjedhësit.

Zgjedhja e kandidatëve të pastër ligjërisht thelbësore për funksionimin e duhur të një shoqërie demokratike. Këta individë kanë më shumë gjasa të mbështesin parimet e demokracisë dhe veprojnë në interesin më të mirë të zgjedhësve të tyre e të punojnë me zyrtare të tjerë në interes të qytetarëve.

Zgjedhja e kandidatëve të papërshtatshëm me rekorde të shkeljes së ligjit, veçanërisht në atë penal mund të ketë pasoja të rënda për procesin demokratik. Zgjedhja e kandidatëve të papërshtatshëm mund të çojë në një sërë pasojash të rënda përfshirë korrupsionin dhe nepotizmin më së pari.

Individë të tillë mund të përdorin pozitat e tyre të shtetit për përfitime personale të përfshihen në praktika jo etike e t’u japin përparësi interesave të tyre. Kjo gërryen besimin e publikut në procesin zgjedhor e minon legjitimitetin e qeverisë së zgjedhur qoftë qendrorë dhe ajo lokale“, tha Celibashi.

Në fjalën e tij në tryezën me temë “Mbrojtja e Integritetit zgjedhor në Shqipëri” Celibashi theksoi edhe se keqpërdorimi i burimeve shtetërore është një tjetër çështje serioze në zgjedhje dhe që është shkelje e sanksionueshme. Ndërsa u shpreh se është thelbësorë mbrotja e të dhënave të qytetarëve në zgjedhje.

“Shkeljet ose keqpërdorimi i të dhënave mund të dëmtojë qytetarët dhe të rrezikojë integritetin e procesit zgjedhor. Përdorimi i të dhënave mund të cojë në krijimin e profileve digjitale të votuesve që mund të përdoret për t’i targetuar ata me mesazhe të personalizuara politike dhe elektorale. Ky lloj shenjëstrimi mund të jetë ndërhyrës dhe manipulues”, tha ai.

zgjedhjet e 14 majit zgjedhjet vendore zgjedhjet celibashi

EMISIONET