Si u zhvillua jeta në planetin Tokë? Studiuesit kërkojnë të vërtetën në liqenet suedeze

Si u zhvillua jeta në planetin Tokë? Studiuesit kërkojnë

Duke studiuar algat e gjelbra në liqenet suedeze, një ekip kërkimor, i udhëhequr nga Universiteti Lund në Suedi, ka arritur të identifikojë se cilat kushte mjedisore nxisin shumëqelizore. Rezultatet na japin të dhëna të reja për shtigjet e mahnitshme të evolucionit.

Evolucioni i jetës shumëqelizore ka luajtur një rol kryesor në formësimin e diversitetit biologjik. Megjithatë, deri më tani kemi ditur çuditërisht pak për kushtet natyrore mjedisore që favorizojnë formimin e grupeve shumëqelizore.

Bashkëpunimi midis qelizave brenda organizmave shumëqelizorë ka mundësuar që sytë, krahët dhe gjethet të evoluojnë. Shpjegimi mbizotërues përse evoluon multicellulariteti është se të qenit në një grup i mundëson specieve të përballen më mirë me sfidat mjedisore — ku të qenit në një grup të madh, për shembull, mund të mbrojë qelizat kundër ngrënies.

“Rezultatet tona sfidojnë këtë ide, duke treguar se grupet shumëqelizore formohen, jo sepse ato janë në thelb të dobishme, por më tepër si një nënprodukt i strategjive njëqelizore për të reduktuar stresin mjedisor. Në veçanti, qelizat prodhojnë një sërë substancash për t’u mbrojtur nga mjedisi dhe këto substanca duket se parandalojnë qelizat bijë të shpërndahen larg qelizës së tyre amë”, thotë Charlie Cornwallis, studiues i biologjisë në Universitetin Lund.

Për të kuptuar se si dhe pse organizmat njëqelizorë evoluojnë për të qenë shumëqelizorë, shkencëtarët eksperimentuan në algat jeshile ku disa specie janë gjithmonë njëqelizore, disa janë njëqelizore, por bëhen shumëqelizore në kushte të caktuara, ndërsa të tjerat janë gjithmonë shumëqelizore që përmbajnë mijëra qeliza. .Më pas, ata mund të identifikojnë kushtet mjedisore që nxisin multicellularitetin dhe të zbulojnë përfitimet dhe kostot për organizmat. Studiuesit më pas kombinuan të dhënat me informacionin mbi mjediset ku janë përshtatur algat jeshile njëqelizore dhe shumëqelizore në të gjithë Suedinë.

“Unë u befasova që nuk kishte përfitime apo kosto për të jetuar në grupe shumëqelizore. Kushtet që përjetojnë qelizat individuale mund të jenë jashtëzakonisht të ndryshme kur notojnë vetë, për të qenë të mbërthyer në qeliza të tjera dhe duhet të koordinoni aktivitetet. Imagjinoni se keni qenë fizikisht lidhur me anëtarët e familjes suaj, mendoj se do të kishte një efekt mjaft të madh tek ju”, thotë Charlie Cornwallis.

Studimi u krye në liqenet suedeze dhe jo vetëm që ofron informacion se cilat algat jeshile ndodhin ku dhe pse – ai gjithashtu na ndihmon të kuptojmë origjinën e diversitetit biologjik që formëson botën përreth nesh.

“Rezultatet e këtij studimi kontribuojnë në të kuptuarit tonë se si jeta komplekse ka evoluar në Tokë. Ato gjithashtu ofrojnë informacion se si një grup kryesor i specieve — algat e gjelbra që gjenerojnë lëndë djegëse për ekosistemet — janë në gjendje të riprodhohen dhe të mbijetojnë nën mjedise të ndryshme Herën tjetër që të ecni përgjatë brigjeve të një liqeni të pasur me azot, imagjinoni se kjo nxit evolucionin e jetës shumëqelizore”, thotë Charlie Cornwallis.

EMISIONET